Nieuws

Minderhedenforum: "Kledij Zwarte Piet verwijst nog naar slavernij"

Het Minderhedenforum zegt bereid te zijn een tweede 'Pietenpact' te ondertekenen en geen pietendebat meer te houden in de aanloop van 6 december. Dat meldt het Minderhedenforum in een persbericht.

"We zijn tevreden over het eerste Pietenpact omdat de roetveeg een belangrijke, volgende stap is in een proces van verandering, van maatschappelijke transitie. Maar voor sommige mensen blijft de huidige figuur van Zwarte Piet nog kwetsend. De pagekledij is een verwijzing is naar de slavernij."

Het Minderhedenforum betreurt de timing van de lancering van het eerste pact en zegt bereid te zijn om met onmiddellijke ingang een tweede Pietenpact af te sluiten.

"We engageren ons om in de aanloop van 6 december geen Pietendebat meer te voeren. Zo is en blijft Sinterklaas, een echt kinderfeest. Hierin kan Vlaanderen de weg tonen aan Nederland", besluit het Minderhedenforum.

In de kranten van Mediahuis vindt Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) de houding van het Minderhedenforum in het Pietendebat "een brug te ver gaan".

Minister Homans geeft nog een fikse waarschuwing voor de organisatie: "het Minderhedenforum krijgt geen subsidies om deze Zwarte Piet-onzin uit te kramen."