Politiek

Koen Kennis verdedigt cruises in Antwerpen: 'kleiner en luxueuzer'

Nadat een online petitie tegen cruiseschepen in Antwerpen al 9.000 handtekeningen verzamelde, haalt Antwerps schepen voor Toerisme Koen Kennis (N-VA) verzachtende omstandigheden aan.

Dankzij de moeilijk bevaarbare Schelde zijn de zeecruises die in Antwerpen aanmeren, gelimiteerd in zowel aantal als in grootte. Hierdoor is de vervuiling minder sterk en de economische impact op de stad positiever, want op die kleinere en duurdere schepen varen 'high end' passagiers mee die meer uitgeven in de stad, aldus het kabinet van Koen Kennis. Op enkele dagen tijd tekenden al ruim 9.000 mensen de petitie 'Geen vervuilende cruiseschepen in de Lage Emissie Zone'. De initiatiefnemers vinden het 'hypocriet dat een oude dieselwagen de stad niet meer in mag, terwijl cruiseschepen een enorme uitstoot creëren op een steenworp van de kathedraal.'

'De ligging van Antwerpen en de Schelde maakt dat de stad fysiek niet aanloopbaar is voor de reuzegrote cruiseschepen die bijvoorbeeld wel de Noorse fjorden, Rotterdam, Venetië, Barcelona en Venetië aandoen', klinkt het. 'De Schelde is geen makkelijk rivier om te navigeren. Dit maakt dat Antwerpen automatisch in een segment van kleinere zeecruises terecht komt.' Doordat de opvaart van de Schelde voor rederijen ook moeilijker te regelen is en niet automatische kostenefficiënt is, blijft het aantal zeecruises per jaar volgens het kabinet gelimiteerd. De kleinere zeecruises vallen bovendien vaker in het 'high end'-segment en zijn daarom ook interessanter voor het toerisme in de stad, argumenteert het kabinet.

 

Ondertussen werd ook gestart met een petitie voor cruiseschepen in Antwerpen