Onderwijs

Antwerpse leerlingen kruipen in de huid van Europese ministers

Van 14 tot en met 21 december bezoekt Europa Direct Provincie Antwerpen negen scholen in het buitengewoon secundair onderwijs. Tijdens een interactief rollenspel kruipen de leerlingen in de huid van de Europese Ministers van Gezondheid en stemmen zij over een Europees rookverbod in cafés.

“Binnen twee jaar zullen deze leerlingen gaan stemmen bij de Europese verkiezingen. Het is belangrijk om hen te informeren over hoe de Europese Unie (EU) werkt en hoe de EU hun dagelijks leven beïnvloedt. Via het rollenspel krijgen ze op een interactieve manier een basiskennis over het ontstaan en de werking van de EU mee. Daarna is het aan hen om zelf hun oordeel te vormen.”, aldus Peter Bellens, gedeputeerde voor Europese Samenwerking.

Tijdens ‘Europa Buitengewoon’ krijgen een 200-tal leerlingen in verschillende sessies via een interactief rollenspel in de klas op twee uur tijd inzicht in het ontstaan van de Europese Unie, de dagelijkse invloed van Europese wetten en de werking van de Europese instellingen. Zo spelen ze ook fractielid in het Europees Parlement na en maken zij de Europese begroting op. Een medewerker van Europa Direct Provincie Antwerpen begeleidt de rollenspelen met ondersteuning van twee studenten van de lerarenopleiding van Thomas More Vorselaar.

Europa Direct Provincie Antwerpen is het lokale informatiecontactpunt van de Europese Commissie voor de burger. In totaal zijn er meer dan 500 infopunten in de 28 lidstaten. Europa Direct is een partnerschap tussen provincie Antwerpen, de Europese Commissie en de FOD Buitenlandse Zaken