Media en Cultuur

Literaire wereld viert Van Ostaijenjaar vanaf 22 februari

Op 22 februari zal het 125 jaar geleden zijn dat de bekende Vlaamse dichter Paul Van Ostaijen in Antwerpen werd geboren en de literaire wereld zal naar aanleiding daarvan de aftrap geven van een heus Van Ostaijenjaar. 

Vanuit Van Ostaijens geboortehuis houden Matthijs de Ridder en Willem Bongers-Dek een etmaal lang een livestream via Facebook Live. Het Vlaams-Nederlandse Huis deBuren lanceert met medewerking van het Paul van Ostaijengenootschap dan weer het multidisciplinaire project 'Besmette Stad'. Niet alleen voor Van Ostaijen zelf is het een jubileumjaar, zijn dichtbundel 'Bezette Stad' mag dit jaar ook 100 kaarsjes uitblazen. 

Besmette Stad

deBuren doopte het werk voor de gelegenheid - en vanwege de coronacrisis - om tot 'Besmette Stad' en wil, geïnspireerd door de gedichten van Van Ostaijen, een 'artistiek antwoord' geven op de crisis en meer bepaald op de vraag hoe onze maatschappij er na de pandemie moet gaan uitzien. 'Bezette Stad' was zelf trouwens ook al een terugblik op een crisisperiode, met name de Eerste Wereldoorlog en de nasleep daarvan. Op www.besmettestad.eu maakt deBuren je alvast wegwijs in het werk van Van Ostaijen en teksten van artiesten die zich door hem lieten inspireren.

De aftrap van het Van Ostaijenjaar gebeurt vanaf zondagavond 21 februari met een Facebook Live-uitzending waarbij Matthijs de Ridder en Willem Bongers-Dek tal van gasten ontvangen, 'Bezette Stad' ontrafelen en hun kennis over Van Ostaijen delen. Op maandagavond 22 februari mondt de uitzending uit in een parallelle finale vanuit Amsterdam en Antwerpen met actes de présence van onder meer Fulco, Jaouad Alloul, Lucky Fonz III, Lisette Ma Neza en Mira.