Sport

Lotte Kopecky wint in Giro Rosa

Lotte Kopecky uit Niel (Lotto Soudal) heeft donderdag voor het eerst in haar carrière een ritzege veroverd in de Giro Rosa, de Ronde van Italië voor vrouwen.

Ze was aan het eind van de zevende etappe de snelste in de sprint van een uitgedund peloton, dat werd opgeschrikt door de valpartijen van onder meer roze trui Annemiek van Vleuten. De etappe van 112 kilometer tussen Nola en Maddaloni werd beslist in de twee lokale ronden aan het eind, waarin telkens een heuvel van derde categorie moest overwonnen worden.

Uit een vroege vlucht wist de Russin Mariia Novolodskaia lange tijd te overleven, maar uiteindelijk werd ze toch gegrepen. Zeven toprensters wisten in de finale nog een kloofje te slaan, maar hun groep dikte na verloop van tijd aan, en zo kon ook Kopecky weer aanspraak maken op de zege.

In de sprint, waarvan de voorbereiding werd ontsierd door een valpartij van onder meer Marianne Vos en Annemiek van Vleuten, klopte Kopecky de Britse Lizzie Deignan (Trek-Segafredo) en de Poolse Kasia Niewiadoma (Canyon Sram).

In twee Giro-deelnames eindigde Kopecky eerder al driemaal op het podium, maar winnen kon ze nog nooit in de Ronde van Italië. 

De Giro Rosa eindigt zaterdag na twee heuvelachtige etappes, waarvoor Kopecky met het oog op het Belgisch kampioenschap van komende dinsdag van plan was forfait te geven.

(Bron en foto: © Belga)