Justitie

Man die helikopter kaapte om zijn vrouw uit de gevangenis te bevrijden, riskeert 4 jaar cel

Het Openbaar Ministerie heeft 4 jaar cel gevorderd voor Mike G. (24) uit Tongeren, die vorig jaar met een gekaapte helikopter zijn echtgenote wilde bevrijden uit de gevangenis. Voor zijn twee kompanen werd 30 maanden cel geëist. De helikopterpiloot stelde zich burgerlijke partij en vraagt een schadevergoeding. "Dankzij haar koelbloedig optreden kon een crash in hartje Brussel ternauwernood vermeden worden", stelde haar advocaat John Maes.

Mike G. had samen met Dennis L. (23) uit Lanaken en Yenthe P. (19) uit Bilzen op 25 september 2020 een afspraak voor een helikoptervlucht boven Brussel om luchtfoto's te maken. Ze vertrokken daarvoor op de luchthaven van Deurne. Toen het toestel boven het Brusselse justitiepaleis vloog, kreeg de piloot, een vrouw van 36, drie airsoftwapens op haar hoofd gericht. Ze werden gedwongen om richting Berkendael te vliegen, de vrouwenafdeling van de gevangenis van Vorst. Daar zat de echtgenote van Mike G. opgesloten op verdenking van de moord op haar ex-partner. 

"Hij wilde dat ze op de binnenplaats landde, wat een quasi onmogelijke onderneming is. Toen hij merkte dat ze de luchtverkeersleiding probeerde te alarmeren, duwde hij tegen de stuurknuppel. De helikopter dook naar beneden en maakte een rollende beweging. Ze vocht met Mike G. om de controle van de knuppel, terwijl ze nog altijd door de twee anderen onder schot werd gehouden. Ze bleef koelbloedig en dankzij haar jarenlange ervaring kon ze het toestel terug stabiel krijgen en een crash vermijden. Maar dit had zoveel erger kunnen aflopen", stelde John Maes. 

De piloot deed vervolgens alsof ze op de binnenplaats wilde landen, door drie of vier keer zeer laag te vliegen. Ze vertelde de beklaagden dat het niet lukte en fingeerde ook een aanval van hyperventilatie. Zo kon ze hen doen afzien van hun plan. Ze vloog hen vervolgens naar het Waals-Brabantse Hélécine. Daar stapten de drie beklaagden uit het toestel en sloegen ze op de vlucht. Mike G. werd een dag later gearresteerd in de buurt van Brussel. Niet veel later werden ook Dennis L. en Yenthe P. van hun vrijheid beroofd in Limburg. 

De drie kapers staan terecht voor diefstal, bendevorming, wederrechtelijke vrijheidsberoving en poging tot ontvluchting. Mike G. ging meteen tot bekentenissen over: hij had de kaping gepland om zijn echtgenote Kristel A. uit de gevangenis te bevrijden. "Door de coronacrisis had hij zijn vrouw de voorbije zes maanden amper kunnen bezoeken. Hij stuurde mails naar de gevangenisdirectie, spande een kortgeding aan en lichtte de media in, maar dat leidde allemaal tot niets. Hij had schrik om haar te verliezen en kwam zo op het idee om haar te bevrijden", stelde meester Tom Van Overbeke namens Mike G. 

Het fotomateriaal had hij gehuurd en de airsoftwapens had hij online gekocht. Hij beloofde Dennis L. en Yenthe P. bedragen van 25.000 tot 50.000 euro als ze hem wilden helpen met zijn plan. Volgens Mike G. waren ze van in het begin op de hoogte, maar zijn kompanen ontkennen dat. Beide beweren dat ze echt dachten dat het om een fotoshoot ging. 

De helikopterpiloot stelde zich burgerlijke partij en eist 15.000 euro schadevergoeding. Ze was niet op de zitting aanwezig, omdat ze de confrontatie met de beklaagden niet wilde aangaan. De firma die het toestel verhuurde, vraagt 8.188 euro. Het vonnis wordt op 21 april uitgesproken.

Foto Belga