Economie

Maritieme bedrijven verwachten vijfde minder omzet door corona

Het gemiddelde maritieme bedrijf in de Antwerpse haven verwacht dit jaar een omzetverlies van 21 procent. Dat blijkt uit een bevraging van de Nationale Bank van België en werkgeversorganisatie Alfaport-Voka. De helft van de bedrijven maakt gebruik van het systeem van tijdelijke werkloosheid, de grootste bezorgdheid is een zwakke vraag.

De Nationale Bank van België en Alfaport-Voka bevroegen in de tweede week van juni de grootste maritieme bedrijven in de Antwerpse haven. Vierendertig van de zestig aangeschreven bedrijven vulden de survey in. Uit de antwoorden blijkt dat zo goed als alle bedrijven dit jaar een omzetverlies verwachten ten opzichte van 2019. De helft van de bedrijven verwacht een verlies tussen 5 en 20 procent, 40 procent verwacht dat de daling meer dan 20 procent zal bedragen en bij 10 procent ligt de voorspelling hoger dan 40 procent. Het gemiddelde verlies wordt op 21 procent geraamd.

Tijdelijke werkloosheid

De helft van de bedrijven maakt gebruik van tijdelijke werkloosheid. Bedrijven die grotere verliezen noteren, maken logischerwijs meer gebruik van de maatregel en achten het meer waarschijnlijk dat de tijdelijke werkloosheid op termijn deels zal worden omgezet in permanente ontslagen. Voor 85 procent van de bedrijven is een zwakke economische vraag de grootste bezorgdheid, 44 procent rapporteert liquiditeitsproblemen en 18 procent heeft moeite met het toepassen van de socialeafstandsmaatregelen. De crisis heeft ook impact op geplande investeringen. Meer dan de helft van de bedrijven heeft investeringen moeten uitstellen, 26 procent heeft nog geen nieuwe datum voor die investeringen. 

(foto © Belga)