Media en Cultuur

MAS plaatst historische havenkraan 111 terug aan de Scheldekaai

Sinds gisterenavond staat de historische havenkraan 111 terug op haar originele standplaats aan het Noorderterras op de Scheldekaai. Deze kraan uit 1907 is een beschermd collectiestuk van het MAS en is nu terug na een lange afwezigheid wegens restauratie.

Donderdagavond heeft de varende hijsbok Brabo de historische havenkraan 111 teruggeplaatst op haar originele standplaats  op de Scheldekaai. Het relatief kleine kraantje nummer 111 is de laatste volledig authentieke overlever van het meest succesvolle kraantype uit de geschiedenis van de haven van Antwerpen. Van dit type stonden er ooit 226 in de haven.

Museumstuk en monument

In 1974 werd kraan 111 samen met kraan 97 opgenomen in de collectie van het toenmalige Nationaal Scheepvaartmuseum in het Steen. Dit was de start van de unieke Antwerpse kranencollectie die vandaag 18 kranen omvat en wordt beheerd door het MAS.

Sinds 2002 zijn de kranen beschermd als monument en sinds 2006 maakt het MAS werk van de restauratie van deze gigantische museumstukken. Kraan 111 werd opnieuw gestabiliseerd, roest werd verwijderd en verdwenen onderdelen werden vervangen. Het hydraulische mechanisme van deze kraan is geconsolideerd maar niet terug in werking gebracht.