Media en Cultuur

Cool Japan brengt fascinatie voor Japanse beeldcultuur naar het MAS

In het Antwerpse MAS opent vrijdag 'Cool Japan', een expo die de bezoeker een blik gunt op wereldwijd bekende iconen van de Japanse pop- en beeldcultuur enerzijds en eeuwenoude kunstwerken die hen beïnvloedden anderzijds.

De expo toont stukken uit Antwerpse verzamelingen van Japanse kunstwerken en voorwerpen in dialoog met hedendaagse Japanse kunst en fenomenen als Hello Kitty, mangafiguren, 'cute fashion' en robots. 'Cool Japan' is de Antwerpse versie van een expo die eerder al te zien was in het Nederlandse Nationaal Museum van Wereldculturen.

De Antwerpse touch beperkt zich niet tot details, want Antwerpen en Japan hebben een lange gezamenlijke geschiedenis. 'In de tweede helft van de negentiende eeuw heerste hier een echte rage rond al wat Japans was en verzamelaars zoals dichter Max Elskamp legden indrukwekkende kunstcollecties aan', zegt schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud.  'In omgekeerde richting zijn vandaag de dag de grote groepen Japanse toeristen niet weg te denken uit Antwerpen. Dat hebben we zowel te danken aan onze kathedraal als aan het daar erg populaire verhaal van 'Nello & Patrasche'.'

Pronkstukken van de expo zijn onder meer de eeuwenoude boeddhistische schilderingenreeks 'De Negen Overdenkingen', een samoerai-harnas, de robot 'Pepper', de kunstinstallatie 'Colorful Rebellion' van Sebastian Masuda en het vier meter hoge schilderij 'Uki-Uki'. Dat laatste is het symbool van de expo omdat het zowel historische als hedendaagse elementen bevat: het afgebeelde meisje heeft een klassieke kimono en haarpennen van een courtisane aan en de achtergrond is bladgoud zoals op antieke Japanse kamerschermen, maar het figuurtje zelf heeft veel weg van een manga-personage en refereert naar de moderne schattigheidscultuur. 'Cool Japan' opent vrijdag voor het grote publiek, en loopt nog tot 19 april 2020.

(bericht en afbeelding : Musea en Erfgoed Antwerpen)