Gezondheid

Meer volk op huwelijksfeesten toegelaten, rommelmarkten en kermissen kunnen opnieuw

Er werden vandaag opnieuw enkele versoepelingen op de coronamaatregelen aangekondigd.

Volgens het Ministerieel Besluit zijn er vanaf 1 augustus 100 gasten welkom op een trouwfeest, Een burgerlijk huwelijk mag overigens wel bijgewoond worden door 200 personen en vanaf augustus zelfs door 400 aanwezigen.

Ook rommelmarkten en kermissen kunnen weer georganiseerd worden als de gemeente ermee instemt. Essentieel is dat er voldoende ruimte is: maximaal “1 bezoeker per 1,5 lopende meter aan het kraam” en dat de markt- en kermiskramers een mondmasker dragen. Ook eten en drank mag weer aangeboden worden voor consumptie ter plaatse.

Ook over discotheken en dancings is er intussen een sluitende beslissing: die blijven onherroepelijk gesloten, net als openbare jacuzzi’s, stoomcabines en hammams.

Vanaf 1 augustus is het ook aan de burgemeester om te beslissen of evenementen met zittend publiek in bepaalde omstandigheden met meer mensen kan doorgaan dan wat opgelegd is. Dat gaat bijvoorbeeld om sportwedstrijden, evenementen of voorstellingen. Ze moeten daarvoor wel toestemming krijgen van een bevoegde minister én een viroloog. Dat ook die laatste zijn zegje moet hebben in de beslissing, leidde in de Wetstraat tot discussie.

(bron GVA - archieffoto PIxabay)