Economie

Meeste geldautomaten blijven beschikbaar - ook na digitale plofkraken

De geldautomaten van de meeste banken blijven gewoon beschikbaar, ook na de berichten over 'digitale plofkraken' bij Argenta. Die bank sloot daarop uit voorzorg 144 automaten af, maar bij de andere banken lijkt zo'n ingreep niet nodig.

De grootbanken BNP Paribas Fortis, ING en KBC lieten maandag alvast weten dat hun geldautomaten beschikbaar blijven. "Wij brengen ons automatenpark regelmatig up-to-date en hebben verouderde toestellen inmiddels uit circulatie genomen. Onze klanten hebben dus geen hinder ondervonden", klinkt het bijvoorbeeld bij KBC. En bij BNP Paribas Fortis: "Wij ondernemen vandaag geen actie om onze geldautomaten af te zetten. Zij zijn beveiligd." ING laat weten dat het de voorbije jaren al een hele reeks beveiligingsmaatregelen nam voor zijn bankautomaten, 'ook om ons tegen dit soort van inbraakpogingen te wapenen', aldus de bank. "Het spreekt voor zich dat wij extra aandachtig en waakzaam zijn naar aanleiding van dit voorval. De bankautomaten gebruikt door ING zijn evenwel van een ander type dan deze gebruikt door Argenta. Er werden geen automaten van ING buiten werking gesteld." Ook de geldautomaten van bpost blijven momenteel beschikbaar, zegt dat bedrijf.

De pogingen tot hacking van geldautomaten zullen zeker ter sprake komen op het interbankenoverleg, voegt ING nog toe. "De digitale plofkraak is een nieuwe manier van aanvallen op geldautomaten, waarmee we eerder in België nog niet vertrouwd waren", komt bankenfederatie Febelfin maandag ook nog eens op het voorval terug. "De politie en het gerecht onderzoeken dit voorval nu."

 

Foto Belga