Nieuws

Na eenjarig Traject Horeca CVO Vitant meteen naar een sterrenrestaurant

Cursisten eenjarige opleiding Horeca CVO Vitant studeren 26 juni af. Twee cursisten hebben nu al een contract bij een sterrenrestaurant beet.

Morgen zwaait op Campus PIVA voor de vierde keer een gloednieuwe lichting koks en kelners af. In september 2018 stonden ze misschien nog wat onwennig in de keuken en nu, nauwelijks tien maanden later, hebben enkelen onder hen al een plek gevonden bij sterrenrestaurants als Nathan en Restaurant Franq.

De kersvers afgestudeerde Steffi Druyts (31) kan al meteen aan de slag in de keuken van Restaurant Franq (1 Michelinster).

“Dat ik meteen echt aan de slag kan in een zaak als Restaurant Franq voelt ongelooflijk goed. Ik heb met deze opleiding een grote stap kunnen zetten. Het is best pittig, maar als je je er echt voor inzet, dan is het zeker en vast haalbaar. En het is ook gewoon echt plezant om aan jezelf te werken!”, aldus afgestudeerde Steffi Druyts.

Het Eenjarig Traject Horeca bij CVO Vitant legt inderdaad een bijzondere nadruk op leren in de praktijk. De opleiding start bij het prille begin, met de juiste snijtechnieken, dekken van een tafel, dragen van borden, bereiden van basissausen en –soepen. Stapsgewijs evolueren de cursisten in de richting van topgastronomie en -bediening. Ook de geheimen van de logistiek, met ontvangst verse voeding en stockbeheer, leren ze in een echte praktijksituatie. “Ook met het volwassenenonderwijs zetten we in op kwalitatieve opleidingen die onze cursisten klaarstomen voor de arbeidsmarkt en die hierop afgestemd zijn. Dit doen we in samenspraak met ondernemers, die ook kansen geven met hun stageplaatsen. Het verhaal van Steffi toont hoe alle betrokkenen hier beter van worden”, aldus gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Onderwijs.

Al tijdens de lessen koken ze voor en bedienen ze klanten in het bistrorestaurant van Campus PIVA. Daarbij nemen ze om beurt zelf de leiding als chef of maître d’hôtel.