Justitie

Nederlandse oplichter belooft 'rijkdom voor iedereen'

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Martinus P. (47) veroordeeld tot vijf jaar cel, waarvan twintig maanden met uitstel, 40.000 euro boete en een beroepsverbod van tien jaar. De Nederlander had tal van mensen opgelicht met zijn beleggingsclub die 'rijkdom voor iedereen' beloofde, maar niet meer dan een verboden piramidesysteem bleek te zijn. De rechtbank verklaarde een illegaal verkregen vermogen van 1,5 miljoen euro verbeurd en beval zijn onmiddellijke aanhouding. 

Liefst 160 benadeelden hadden zich burgerlijke partij gesteld op het proces. Zij waren met de belofte aan duizelingwekkende winsten naar beleggingsclub United Wealth Exclusive gelokt. Die oogde erg professioneel met een eigen website, nieuwsbrieven, infosessies in Nederland en België en promotiecampagnes via sociale media. Om toe te treden moesten ze 199 euro betalen, daarna bedroeg het lidgeld 99 euro per jaar. 

Martinus P. verklaarde tijdens het onderzoek dat ongeveer 850 mensen lid waren van de organisatie. Uit het onderzoek bleek dat er nooit beleggingsactiviteiten werden uitgevoerd. Het geld dat de leden aanbrachten, vloeide aanvankelijk wel terug naar andere leden die hun tegoeden opvroegen. Maar het werd vooral gebruikt om Martinus P. en zijn medewerkers te vergoeden en om de kosten van de organisatie te dekken. 

Het fraudesysteem stuikte uiteindelijk in elkaar. United Wealth Exclusive werd failliet verklaard en de investeerders verloren hun inbreng. De totale omvang van het nadeel bedroeg 2,5 miljoen euro. Vier medewerkers kregen celstraffen tot drie jaar, al dan niet (deels) met uitstel en boetes tot 20.000 euro. Lastens hen werd in totaal 222.844 euro verbeurdverklaard. De burgerlijke partijen kregen voor 1,7 miljoen euro aan schadevergoedingen toegekend.