Nieuws

Niet dragen mondmasker? Boete van 250€ (of erger)

Vanaf vandaag is het verplicht om een mondmasker te dragen op een hele reeks plaatsen, zoals winkels, winkelcentra, bioscopen en musea. Wie dat niet doet, riskeert een boete van 250 euro. In het Staatsblad verscheen vrijdagavond dan de volledige lijst van alle plaatsen waar het nu bijkomend verplicht is mond en neus te bedekken met een mondmasker, sjaal of een ander stoffen alternatief: winkels, winkelcentra, bioscopen, theater-, concert- en conferentiezalen, auditoria, gebedshuizen en bezinningsplaatsen, musea, bibliotheken, casino's, speelautomatenhallen en de publiek toegankelijke delen van de gerechtsgebouwen.

Banken werden niet specifiek genoemd, maar volgens sectorfederatie Febelfin geldt de verplichting ook daar. Dat betekent dat klanten een mondmasker moeten dragen in de publieke ruimte van de bankkantoren, zoals de selfbankingruimte.

Het is al langer verplicht om een mondmasker te dragen op het openbaar vervoer, in stations en luchthavens. Mondmaskers zijn nooit verplicht voor kinderen jonger dan twaalf en er zijn bijzondere bepalingen voor mensen die om medische redenen geen masker kunnen dragen.

Wie de regels niet naleeft, riskeert een boete van 250 euro. Handelaars of uitbaters die de verplichting niet naleven, kunnen een boete krijgen van 750 euro. Voor wie de minnelijke schikking weigert of meermaals in overtreding is, kan de boete oplopen tot 4.000 euro en/of een gevangenisstraf van acht dagen tot drie maanden. 

Foto Belga