Economie

"Nu straffen ze de brave huisvader"

Als er een verbod op de verkoop van vuurwerk komt, wil de vuurwerksector dat er vanuit de overheid een vergoeding voor de vuurwerkwinkels komt. "De vuurwerksector wil een vergoeding zoals in Nederland, waar ze nu al 40 miljoen euro opzij hebben staan", zegt Eric Tielemans, zaakvoerder van T&T Fireworks. 

De vuurwerkwinkels wachten voorlopig af of het verkoopverbod maandag in het Staatsblad verschijnt. De sector houdt ook zijn hart vast voor het zwaar knalvuurwerk uit het illegaal circuit. De sector hekelt dat er geen enkel overleg is geweest tussen de overheid en de vuurwerkfederatie - die de Vlaamse en Waalse importeurs overkoepelt - maar enkel in beperkte mate met de FOD Economie. "Nu straffen ze de brave huisvader die een fonteintje wil afschieten. Mensen komen toch kleine dingen kopen en steken ze in hun tuin aan", aldus Tielemans. 

"Ik begrijp ergens de beslissing van de overheid, maar dan moet men ook aan compensaties denken. Dan moeten wij aan de deur kloppen voor een vergoeding. Er moeten ook oplossingen komen voor opslag. Wij hebben bijvoorbeeld een opslag van 15 ton." 

Zolang er vuurwerk verkocht mag worden, blijven de vuurwerkwinkels - op afspraak - draaien. "De vorige dagen had ik 3 à 4 bestellingen per dag. Zaterdagvoormiddag had ik er al 24. We krijgen geen bestellingen van grote batterijen, maar vooral klein vuurwerk en dingen die geen geluid maken", zegt Stefan Vranckx, zaakvoerder van Zena Beringen en XL Vuurwerk. "Ik heb de mensen die nog besteld hebben, wel gewaarschuwd dat ze het in principe niet kunnen gebruiken. Het verbod op verkoop komt er ook zodat Nederlanders hier niet kunnen komen shoppen."