Nieuws

Oom van Ilias mag gevangenis verlaten met enkelband

De oom van Ilias, de 12-jarige jongen uit Mortsel die vier dagen verdween, mag de gevangenis verlaten met een enkelband. Dat heeft de Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling maandag beslist. 

Ilias verdween op donderdag 17 september nadat hij met de fiets vanuit Mortsel naar school was vertrokken. Hij werd even later nog door een camera in Wilrijk opgepikt, toen hij schijnbaar van school wegreed. De verdwijning werd meteen als onrustwekkend beschouwd en nog diezelfde dag volgde er een opsporingsbericht. De politie onderzocht tal van tips en familie en sympathisanten hielden verschillende zoekacties, maar de jongen werd pas op zondag 20 september teruggevonden, in de Waalse gemeente Steenkerke. 

Hij bevond zich in het gezelschap van zijn 26-jarige oom en verkeerde in goede gezondheid. Beiden waren met de fiets onderweg naar een natuurpark in Frankrijk, waar ze wilden kamperen. De oom had tegen de familie gezegd dat hij op vakantie ging, maar had met geen woord gerept over zijn neefje die met hem mee zou gaan. De onderzoeksrechter hield de man aan op verdenking van ontvoering. Zijn advocaten stellen dat de twintiger een zware inschattingsfout maakte door de ouders van de jongen niet in te lichten, maar hij had volgens hen geen criminele bedoelingen. Het psychiatrisch onderzoek leverde naar verluidt geen verontrustende elementen op en de man is toerekeningsvatbaar. 

De raadkamer wilde de 26-jarige man twee weken geleden al onder elektronisch toezicht plaatsen, maar het parket was tegen die beslissing in beroep gegaan. Dat beroep werd door de KI maandag ongegrond verklaard. De man mag zijn voorhechtenis dus thuis verder uitzitten.

(Bron en foto: © Belga)