Media en Cultuur

Opera Ballet Vlaanderen heropent over veertien dagen

Het Antwerpse operagebouw op het Operaplein zal de deuren opnieuw openen op 24 september. In eerste instantie zal dat enkel voor concerten zijn, voorlopig nog bedoeld voor maximaal 200 aanwezigen. Maar Opera Ballet Vlaanderen heeft de procedure opgestart om de capaciteit te mogen uitbreiden tot maximaal 60 procent van de zitplaatsen.

Ook de opera werd hard getroffen door de coronacrisis. 132 voorstellingen werden de afgelopen maanden geannuleerd en de instelling liep zowat 3 miljoen euro aan ticketinkomsten mis. Het kunsthuis wil ook zo snel mogelijk weer opstarten met opera- en balletvoorstellingen, maar omdat die veel voorbereiding kosten wordt daarvoor op januari gemikt.

Het kunsthuis presenteert dit najaar ook een derde pijler naast opera en ballet: Vonk, een platform rond kunsteducatie en inclusie. Het nieuwe platform Vonk brengt de komende maanden al zeker drie producties, waaronder een openluchtvoorstelling van filmmaker Lukas Dhont. Opera Ballet Vlaanderen wil evolueren tot een meer hedendaags kunsthuis, dat beter aansluit bij de stedelijke realiteit waarin het zich bevindt. Het nieuwe platform Vonk moet dat concreet invullen door te werken met jong, divers talent.

"Als we relevant willen blijven, moeten we rekening houden met het veranderende publiek", zegt Jan Vandenhouwe, die naast artistiek directeur Opera nu ook artistiek directeur Ballet wordt. "We moeten niet alleen de eeuwenoude verhalen brengen, maar ook die van vandaag."

Sidi Larbi Cherkaoui blijft wel bij het kunsthuis als artistiek leider Dans en tekende een nieuw contract voor vijf jaar. "Nu kan hij zich meer concentreren op zijn rol van kunstenaar", aldus Raes.

 

(Bron en foto:  Belga)