Justitie

Opvallend forse strafvermindering voor dader van steekpartij in Boechout

De 22-jarige Robin V.O. uit Mortsel, die twee jaar geleden een jongeman had neergestoken in Boechout, heeft in beroep een flinke strafvermindering gekregen. De rechters in eerste aanleg hadden hem vorig jaar tot zeven jaar cel veroordeeld voor poging tot moord. Het hof van beroep vond de voorbedachtheid donderdag niet bewezen en legde hem een deels voorwaardelijke celstraf van vijf jaar op voor poging tot doodslag. 

Robin V.O. was op 18 mei 2020 samen met een vriend naar de woning van het 21-jarige slachtoffer aan de Smalleweg in Boechout getrokken. Ze belden rond 21.30 uur aan en vertelden de zus van het slachtoffer dat ze een pakje voor haar broer kwamen afleveren. Toen het slachtoffer in de deuropening verscheen, gaf de beklaagde hem twee messteken in de buik en borst. Ze vluchtten weg, maar werden kort daarna gearresteerd aan een tramterminus in de buurt. 

Het slachtoffer liep levensbedreigende verwondingen op en werd met spoed geopereerd in het UZA in Edegem. Hij overleefde de mesaanval, maar kampt nog altijd met psychische klachten waarvoor hij al werd opgenomen. 

Robin V.O. verklaarde dat zijn vriendin hem ontrouw was geweest met het slachtoffer. De jongeman bleef er volgens hem over opscheppen, waardoor hij zich vernederd voelde. Hij was die avond naar Boechout getrokken om verhaal te halen. Zijn advocaat had de intentie tot doden en de voorbedachtheid betwist. 

Het hof vond de intentie om te doden bewezen, maar niet de voorbedachtheid. 'De beklaagde had tegen zijn vriend gezegd dat hij het slachtoffer wilde 'afdreigen'. Het valt niet uit te sluiten dat hij bij het zien van het slachtoffer in een opwelling reageerde', klonk het in het arrest. Ook het feit dat Robin V.O. een mes bij zich had en dat hij een list had gebruikt om het slachtoffer naar buiten te lokken, toonde volgens het hof niet met zekerheid aan dat er sprake was van voorbedachtheid. De feiten werden daarom geherkwalificeerd naar poging tot doodslag. 

Bij de strafbepaling werd rekening gehouden met de ernst van de feiten, het blanco strafblad van de beklaagde, zijn persoonlijkheid en zijn nog jonge leeftijd. De twintiger werd veroordeeld tot vijf jaar cel. Twintig maanden daarvan zat hij al in voorhechtenis uit, de rest werd opgelegd met uitstel, gekoppeld aan voorwaarden. Zo moet hij een cursus agressiebeheersing volgen en moet hij zich laten begeleiden voor zijn drugs- en persoonlijkheidsproblematiek. De beklaagde moet het slachtoffer en zijn partner ongeveer 36.000 euro aan schadevergoedingen betalen.