Justitie

Parketmedewerkster maand langer in de cel

De raadkamer in Antwerpen heeft donderdag de aanhouding bevestigd van de medewerkster van het Antwerpse parket die afgelopen weekend werd opgepakt in de nasleep van Operatie Sky, het onderzoek naar de gekraakte berichtendienst Sky ECC. Ze zou via haar neef informatie hebben doorgegeven aan het criminele milieu. Ook de neef blijft verder aangehouden. 

Het gerechtelijk onderzoek naar Sky ECC was eind 2018 van start gegaan, nadat uit verschillende onderzoeken was gebleken dat criminelen steeds vaker gebruikt maken van cryptofoons, die met de encryptosoftware van Sky ECC waren uitgerust. Specialisten van de politie slaagden erin om de versleutelde berichtendienst te kraken. Een miljard berichten kon onderschept worden, waarvan al bijna de helft werd ontcijferd. 

De analyse van die berichten leidde eerder al tot gerechtelijke onderzoeken tegen twee advocaten en tegen een drugsspeurder van politiezone Antwerpen. Afgelopen weekend belandde ook een parketmedewerkster achter de tralies na huiszoekingen op haar adres, bij haar ouders en op haar kantoor in het justitiepaleis van Antwerpen. Ze zou informatie uit het computersysteem van het parket hebben doorgespeeld aan haar neef. Die zou de door haar gemaakte screenshots vervolgens via Sky ECC gelekt hebben aan het criminele milieu. 

De vrouw werd aangehouden voor lidmaatschap van een criminele organisatie, informaticafraude, passieve corruptie en schending van het beroepsgeheim. Ze wil volgens haar advocaat haar volledige medewerking verlenen aan het onderzoek. Haar neef zit eveneens in de cel op verdenking van lidmaatschap criminele organisatie en actieve corruptie. Zijn advocaat wilde geen commentaar kwijt. Door de beslissing van de raadkamer blijven ze nog een maand in de cel.

Foto Belga