Justitie

Politie waarschuwt voor 'spoofing'

Het Antwerpse parket en de federale gerechtelijke politie (FGP) Antwerpen waarschuwen voor een mogelijk geval van spoofing. Onbekenden gaven zich de voorbije dagen aan de telefoon uit voor de federale politie om aan informatie over waardevolle bezittingen in woningen te komen. De voorbije dagen kregen verschillende inwoners van Brasschaat telefoontjes van mensen die zich voordeden als van de 'fedeale politie van Deurne'. Die deelden dan mee dat er foto's werden teruggevonden van de woning van de persoon die ze contacteerden. De slachtoffers kregen daarna vragen of er bijvoorbeeld een kluis en cash geld in hun woning aanwezig zijn. Sommige slachtoffers kregen zelfs op een of andere manier te zien dat ze gebeld werden door het algemeen nummer van de FGP Antwerpen.

Een tijdje geleden had er al al eens een burger gemeld dat hij regelmatig 's nachts door datzelfde nummer werd gebeld. Het parket stelt dat het allicht gaat om een geval van spoofing. Dat is het via technologische hulpmiddelen tijdelijk aannemen van een valse identiteit, bijvoorbeeld via e-mail, een website, een IP-adres of een telefoonnummer.

Wie een soortgelijk telefoontje krijgt, wordt aangeraden zeker geen informatie te delen zonder te controleren of het wel degelijk over politiemensen gaat. Zij moeten zich immers altijd kunnen legitimeren. Bij twijfel kan men altijd contact opnemen met de lokale politie.