Mobiliteit en Verkeer

Populaire Velo-stations worden uitgebreid en meer Velookes in studentenbuurten

Velo Antwerpen gaat deze zomer het aantal fietsstations uitbreiden.Vorige week werd bovendien het bestaande station aan de voormalige Nationale Bank vergroot. Zo komen er in totaal 171 extra plaatsen bij. De nieuwe Velo-stations komen op het Koningin Astridplein, de Italiëlei, de Schoenmarkt, de Paardenmarkt en in de Ellermanstraat. Bovendien is de wachtlijst voor de jaarkaarten inmiddels volledig verwerkt.

Uit een analyse blijkt dat de meest gebruikte Velo-stations langs de as van het station Antwerpen-Centraal naar de Groenplaats liggen. Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: “Daarom gaan we die as versterken, zowel aan het Koningin Astridplein met twee nieuwe stations als aan de Schoenmarkt met een nieuw station. Het gebruiksgemak van het Velo-systeem wordt hiermee aanzienlijk versterkt.” 

Verder toont de analyse aan dat de stations in de zone ‘Centrum-Noord’, met name in de studentenbuurt, vaker leeg staan én dat studenten vaak een jaarkaart kopen. Er komen daarom ook nieuwe Velo-stations op de Paardenmarkt, aan de Italiëlei en aan de AP Hogeschool Campus Spoor Noord. 

Ten slotte werd vorige week het drukke Velo-station aan de voormalige Nationale Bank uitgebreid. 

Koen Kennis, schepen voor mobiliteit: “Het doel is om de beschikbaarheid van de Velo’s te verbeteren. Omdat de stations in het centrum van de stad intensiever gebruikt worden, hebben we ons gericht op het gebied binnen de Singel. Het belang van de fietser staat voorop.” 

Alle uitbreidingen op een rij

In de zomer van 2019 verschijnen er op deze locaties nieuwe fietsstations:

  • 2 stations op het Koningin Astridplein - deze week operationeel;
  • 1 station op de Italiëlei ter hoogte van FOD Financiën - deze week operationeel;
  • 1 station op de Schoenmarkt – start werken in de week van 19 augustus – in de loop van september operationeel;
  • 1 station in de Ellermanstraat, bij de AP Hogeschool en aan Park Spoor Noord – begin augustus operationeel;
  • 1 station op de Paardenmarkt – De exacte timing wordt nog bepaald.

 

Het station aan de voormalige Nationale Bank werd vorige week vergroot met 12 plaatsen.

 

171 nieuwe plaatsen

Deze uitbreiding zorgt voor 171 nieuwe plaatsen. Schepen Koen Kennis: “Iedere Antwerpenaar of bezoeker van de stad moet een Velo kunnen gebruiken op het moment dat hij of zij dat wil. Antwerpen is een echte fietsstad. De Velo-rijders zijn onze ambassadeurs. Bij mooi weer maken ze dagelijks meer dan 20.000 ritjes. En daarom blijven we investeren in de kwaliteit én de kwantiteit van Velo.”

 

Ondertussen is bovendien de wachtlijst voor jaarkaarten weggewerkt. Jaarkaarten - en een dag- of weekpas - kunnen aangeschaft worden op www.velo-antwerpen.be.

 

Velo in cijfers

De eerste 6 maanden van dit jaar maakten 95.000 mensen gebruik van Velo. Zij reden samen 3,4 miljoen ritten. Velo heeft 60.000 jaarabonnees, 4200 fietsen en 304 stations (inclusief de 6 nieuwe). Het dagrecord staat op 26.850 ritten. Dat was op vrijdag 21 juni. Op die dag hebben maar liefst 13.000 mensen een Velo gebruikt.