Nieuws

Renovatiewerken aan Scheldekaaien zijn gestart

Aan de Ledeganckaai op het Antwerpse Nieuw Zuid zijn vanmorgen de renovatiewerken aan de Scheldekaaien gestart. Vlaams Minister Ben Weyts wijdde de werkzaamheden in. Die waren absoluut noodzakelijk omdat de huidige kaaimuur onstabiel geworden is en omdat er een verhoging nodig is door de stijging van de zeespiegel. Aan de nieuwe kaai zal zich een heel nieuw stadsdeel ontwikkelen. De vernieuwing zal wel gebeuren met respect voor historische elementen.

"Het doel is om Antwerpen veiliger én mooier te maken", vertelde minister van Openbare Werken, Ben Weyts, aan atv. "We hebben vastgesteld dat de voorbije honderd jaar de kaaimuren verschoven zijn richting de Schelde, momenteel zijn ze zelfs aan het kantelen. Er is dus werkelijk instortingsgevaar, vandaar dat we de werken snel willen aanvatten."

"De kaaimuren worden verhoogd, maar in plaats van een hoge betonnen muur te plaatsen, gaan we gebruik maken van mobiele muren. Die zie je niet zolang er geen gevaar is. Wanneer er waterdreiging is, komen ze uit de grond. Zo zullen de Antwerpenaren hun zicht op het water niet verliezen", aldus minister Weyts. 

Voor het aanleggen van het eerste stuk muur wordt gerekend op een werktijd van 5 jaar. In totaal wordt er gesproken over een termijn tot 2030 vooraleer de werken afgerond zullen zijn.