Media en Cultuur

Robbe De Herts droomproject 'Hollywood aan de Schelde' vanaf 27 december in de bioscoop

Op 27 december begint 'Hollywood aan de Schelde' in de Roma in Borgerhout aan zijn bioscoopcarrière. De film is een documentaire over de geschiedenis van de Vlaamse film, een werkstuk dat de Antwerpse cineast Robbe De Hert twee decennia bloed, zweet en tranen heeft gekost.

De vertoning in de Roma zal door de 75-jarige de Hert en de volledige cast en crew worden bijgewoond. Daarna zal de film, verdeeld door Dalton Distribution, te zien zijn in verschillende bioscopen en culturele centra over heel Vlaanderen. Op het recente Filmfestival Oostende was de film al in avant-première vertoond. Op dat festival werd 'de Robbe' gelauwerd met een filmster. Twee jaar geleden leek het droomproject van de Hert nog op sterven na dood, maar door een crowdfundingcampagne, de 'Robbe De Hert Benefietavond' in de Arenbergschouwburg en steun van cultuurminister Sven Gatz en de Stad Antwerpen, kon De Hert weer aan het werk.

Voor het project werden door de jaren heen interviews afgenomen van tal van prominenten uit de filmwereld: nieuwe generaties als Adil El Arbi en Billal Fallah, gevestigde waarden als Erik Van Looy en Jan Verheyen, maar ook lang overleden groten als Hugo Claus, Bobbejaan Schoepen en André Delvaux. Die interviews worden afgewisseld met unieke archiefbeelden, fragmenten uit bijna 100 jaar Vlaamse films en opnames op filmsets en premières.

(Bron : Belga)