Media en Cultuur

Rubenshuis viert op 21 april de terugkeer van Rubens' Zelfportret met groot feest

Met blozende wangen en rode lippen. Zo kijkt Rubens de toeschouwers aan van op het Zelfportret na de restauratie. Jarenlang zaten deze details verborgen onder verschillende verflagen.

Op 21 april viert de stad Antwerpen de feestelijke terugkeer van het Zelfportret van Peter Paul Rubens. Het gerestaureerde schilderij is dan na meer dan een jaar terug thuis in ‘zijn’ Rubenshuis. Het feest begint op de Antwerpse Meir en Wapper, waar de steltenlopers van Animare de bezoekers begroeten en meenemen naar het Rubenshuis. De poëtische, subtiele lichtinstallaties van El Circo d’ Ell Fuego, een operazangeres en een vuurspuwer toveren het museum voor deze gelegenheid om tot een sprookjesachtige en feeërieke plek.

In het huis zelf ontdekt het publiek het gerestaureerde Zelfportret van Rubens. Het verschil voor en na de restauratie is enorm. Hoe de restauratoren te werk zijn gegaan, komt aan bod tijdens de lezingen van directeur Ben van Beneden. Een feestelijk fotomoment kan niet ontbreken. Bezoekers kunnen zich op een prachtige fauteuil vóór het Zelfportret fotograferen. Jong en oud kan ook zelf aan de slag gaan en een zelfportret tekenen of schilderen. Met enkele tips van de meester nemen zij een prachtig resultaat mee naar huis. Samen met het publiek toost Rubens met een gratis drankje op zijn terugkeer.

(bericht Musea en Erfgoed Antwerpen - foto museum Rubenshuis)