Gezondheid

Ruim 16 procent bedrijven niet in orde bij flitscontroles op telewerk

Ruim 16 procent van de bedrijven in de dienstensector die afgelopen maand flitscontroleurs over de vloer kregen, bleek zich niet volledig te houden aan de telewerkverplichting. Dat zei minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) vandaag in de Kamercommissie Sociale Zaken. 

Telewerk is al maanden verplicht voor iedereen die van thuis uit kan werken. Omdat de afgelopen maanden bleek dat niet iedereen zich aan die regel houdt, is de controle op de naleving van de telewerkverplichting begin dit jaar fors opgeschroefd. Sinds 5 januari organiseert de sociale inspectie bijvoorbeeld flitscontroles in de dienstensector, inclusief de overheidsdiensten. Inspecteurs kunnen daarbij alle maatregelen in het corona-arsenaal controleren, maar de focus ligt vooral op de naleving van het verplichte telewerk. 

Intussen heeft de sociale inspectie al 232 flitscontroles uitgevoerd, antwoordde minister van Werk Pierre-Yves Dermagne op vragen van Nadia Moscufo (PVDA), Anja Vanrobaeys (sp.a), Björn Anseeuw (N-VA), Bert Moyaers (N-VA) en Evita Willaert (Ecolo-Groen). Daarbij zijn 38 'anomalieën' vastgesteld, zei hij, goed voor ruim 16 procent inbreuken. Volgens de PS-vicepremier is er wel al een lichte verbetering merkbaar: vorige week lag de ratio inbreuken nog op meer dan 21 procent. De sociale inspectie zal nog zeker tot eind februari flitscontroles blijven doen, kondigde Dermagne nog aan, 'om de inspanningen niet te laten verslappen'.

(archieffoto Pixabay)