Gezondheid

Socialistische vakbond bij De Lijn vreest voor te weinig middelen en tijd om veiligheid te garanderen

De socialistische vakbond bij De Lijn vreest dat als de coronamaatregelen worden versoepeld, er te weinig middelen en tijd zullen worden voorzien om de veiligheid voor de chauffeurs en reizigers te garanderen.

Verwacht wordt dat de volgende weken steeds meer mensen opnieuw de bus en tram zullen nemen, zeker als ook de scholen weer opengaan. Het ACOD wil dat dit op een veilige manier gebeurt, en dat de directie dus duidelijke veiligheidsmaatregelen treft, zowel voor het personeel als voor de reizigers. 'De Lijn heeft drie verantwoordelijkheden', zegt vakbondsafgevaardigde Rita Coeck. 'Als werkgever moet ze zorgen voor een veilige werkplek. Als organisator van openbaar vervoer moet ze de reizigers op een veilige manier vervoeren. En als maatschappelijke dienstverlener moet ze waken over de volksgezondheid en voorkomen dat haar voertuigen een broeihaard van corona worden.'

De vakbond wijst erop dat er voldoende tijd moet worden gemaakt om voertuigen en stuurposten grondig te ontsmetten. De stuurpost moet afgesloten worden en maskers en handschoenen moeten ter beschikking zijn voor de chauffeurs. Ook de handhaving van 'social distancing' tussen de reizigers en het dragen van mondmaskers zal extra personeel vergen, meent het ACOD. 'Dit kan de chauffeur onmogelijk uitvoeren tijdens zijn of haar dienst.' Omdat men verwacht dat het besmettingsgevaar nog maanden zal bestaan, moeten deze maatregelen 'duurzaam' zijn, waarschuwt de vakbond.

ACOD vreest nu dat de directie hier onvoldoende aan zal tegemoetkomen. Ze verwijst naar de gids die werkgevers en vakbonden in de groep van 10 hebben afgesproken om weer veilig te kunnen werken. 'De opgesomde maatregelen en voorstellen gelden voor zowel private als openbare sectoren, voor zowel essentiële als niet-essentiële economische sectoren. Het ABVV, de ACOD en ACOD TBM onderschrijven de afspraken in de gids volledig.