Nieuws

Spaanse omwalling geeft laatste keer geheimen prijs van loo

Op zondag 8 mei krijgt iedereen de unieke kans om van 11 tot 17 uur gratis de restanten van de Spaanse omwalling te bezoeken en een archeologische werf van dichtbij te ontdekken. Ter hoogte van de Maria-Theresialei en de Frankrijklei is een deel van de Spaanse omwalling tot zes meter diep uitgegraven.

Bezoekers krijgen eerst een zicht van bovenuit en kunnen daarna tot helemaal onderaan de werf afdalen. Zo kunnen ze het monumentale karakter van het oude bouwwerk echt ervaren. Iedereen kan het parcours op eigen tempo doen. Er zijn verschillende uitkijkpunten waar extra uitleg staat. Inschrijven is niet nodig.

In het kader van de werken aan de Noorderlijn hebben archeologen de Spaanse omwalling ter hoogte van de Maria-Theresialei blootgelegd. In principe zijn er geen bezoekers toegelaten op de site, maar op 8 mei kan iedereen de vondsten komen bezichtigen tussen 11 en 17 uur. De archeologen voeren er momenteel onderzoek naar de bouwgeschiedenis van dit restant uit de 16de eeuw. Midden mei komt op deze plaats de tunnel die de verbinding zal vormen tussen het centrum en het noorden van Antwerpen.

 (bericht en foto : Stad Antwerpen)