Nieuws

Stad Antwerpen krijgt Natuurpuntlabel voor Toekomstbomen

De stad Antwerpen ontving vandaag voor de tweede keer het Natuurpuntlabel. Ze kreeg het label deze keer voor het project Toekomstbomen. Een Toekomstboom is een boom in een straat of op een plein waarvoor de stad in de ondergrond investeert zodat hij groot en oud kan worden.

Met het Natuurpuntlabel wil Natuurpunt een erkenning geven aan ecologisch beheerd groen. Nadat de stad dit label vorig jaar op een aantal locaties kreeg voor het Extensief Maaibeheer, krijgt ze het nu voor het project Toekomstbomen.  

"Dikke en oude bomen zijn voor de stedeling de vertegenwoordigers van natuur in de stad" vertelt Lieven de Schamphelaere, algemeen voorzitter van Natuurpunt. "Zoals de meeste Antwerpenaars hecht ook Natuurpunt veel waarde aan deze exemplaren en dus willen we het feit dat de stad ze nu in de vorm van Toekomstbomen een bescherming geeft, belonen met het Natuurpuntlabel. Naast de psychologische welzijnseffecten voor de mens, worden deze robuuste bomen ook meer bewoond en benut door tal van dieren.” 

Toekomstbomen zijn bomen op een straat of op een plein in het openbaar domein waarin de stad investeert zodat ze groot en oud kunnen worden. Zo krijgen ze bijvoorbeeld 100m³ ruimte onder de grond voor hun wortels. De stad selecteert deze bomen aan de hand van criteria zoals boomsoort, afstand tot gebouwen, gezondheid en beschikbare ondergrondse ruimte voor wortels. De geselecteerde bomen worden door een label als Toekomstboom erkend.