Nieuws

Stad, Eandis en Unizo laten winkeliers energie besparen

Stijgende energieprijzen en een grotere gevoeligheid voor een energiezuinige stad, laten ook de Antwerpse winkeliers niet koud. Het is echter niet eenvoudig om energie te besparen in panden waar de inkom vaak een open deur is.

De stad Antwerpen, Eandis en UNIZO vonden elkaar tijdens de ontmoetingsruimte 'Energie voor het Antwerpse hart' van Stadslab2050. Tijdens die ontmoeting zochten alle partners naar projecten die de energie-efficiëntie in het commerciële hart van de stad kunnen versterken en versnellen. Eandis stelde een project voor om het energieverlies bij open winkeldeuren aan te pakken: 'Klant binnen, verlies buiten'.

In een eerste fase onderzocht Eandis 75 Antwerpse winkels.

De balans die Eandis opmaakte, toonde aan dat vooral op het gebied van gedragsbeïnvloeding nog het meeste winst te halen valt. Als een gesloten winkeldeur gekoppeld wordt aan het juiste gedrag van de klant, kan een winkelier hierdoor tot 40% op zijn energiefactuur besparen.

Het samenwerkingsakkoord dat de stad nu met Eandis aangaat, zorgt ervoor dat er effectief middelen vrijgemaakt worden om dit project uit te werken. De stad voorziet in 18 150 euro steun aan Eandis. Ook het Vlaams Energieagentschap draagt 8000 euro bij, zodat het onderzoeksproject verder kan lopen. Alle partners kunnen nadien de onderzoeksresultaten gebruiken om hun beleid inzake energie-efficiëntie verder bij te sturen.