Nieuws

Stad zet nieuwe stappen voor een proper Antwerpen

Vandaag lanceerde de stad de nieuwe proper-campagne waarmee ze blijft inzetten op propere straten en pleinen. Onder de noemer 'Kleine daad, groot resultaat' ligt de focus dit jaar op sigarettenpeuken en kauwgom.

Antwerpen neemt naast de campagne nog meer initiatieven zoals de buurtcampagne sluikstort, de nieuwe sluikstortmelding en de Trash Tunes 2.0.

De stad Antwerpen levert grote inspanningen om straten en pleinen proper te houden. Meer dan 900 operationele medewerkers maken elke dag werk van een propere stad. Deze inspanningen blijven niet onopgemerkt. Zo werd er 15% minder sluikstort opgehaald in 2016 ten opzichte van 2009 en is de perceptie van de properheid van de stad sinds 2010 met tien procent gestegen tot 66,7%.

Ondanks de positieve cijfers blijft er nog 5400 ton zwerfvuil in de Antwerpse straten liggen, waarvan een groot deel bestaat uit sigarettenpeuken en kauwgom. De stad pakt daarom ook dit jaar uit een grote proper-campagne.

Peuken en kauwgom? Gooi ze gewoon in de vuilbak.

Onder de noemer 'Kleine daad, groot resultaat' ligt de focus dit jaar op sigarettenpeuken en kauwgom. Beide vormen een groot deel van al het teruggevonden zwerfvuil in de stad. "Met deze campagne willen we de bewoners en bezoekers van onze stad vragen om zelf hun steentje bij te dragen tot de properheid van onze stad door geen afval op de straat te gooien, of het nu sigarettenpeuken, kauwgom of iets anders is", aldus schepen voor stads- en buurtonderhoud Philip Heylen.

Ook sluikstort in het vizier

Naast de grote proper-campagne, die breed in het straatbeeld te zien zal zijn in oktober, focust de stad in november ook op de wijken waar veel sluikstort gevonden wordt. Het gaat zowel om wijken in het stadscentrum als daarbuiten. Door een gezamenlijke inzet van sensibiliseren en verhoogd toezicht wilt de stad het sluikstort daar terugdringen. Daarnaast bestudeert de stad via een kwalitatief onderzoek wie de daders van sluikstort zijn en wat hun drijfveren zijn. In 2017 zal er op basis van deze resultaten een nieuwe grootschalige sluikstortcampagne worden uitgewerkt.

Nieuwe sluikstortmelding

Wat ook helpt bij de aanpak van sluikstort, is de meer gebruiksvriendelijk gemaakte meldingsapp. Via www.antwerpen.be/sluikstort komen bezoekers vanaf vandaag meteen op deze app terecht. Er zijn slechts enkele klikken nodig om een sluikstortmelding te maken. Schepen Philip Heylen: "Aanloggen met je A-profiel is niet langer een noodzaak en ook onnodige tussenstappen werden uit het meldingsproces gehaald. Op deze manier willen we de drempel om sluikstort te melden zo laag mogelijk maken en krijgen we sluikstort sneller de straten uit."

Trash Tunes 2.0
Ten slotte wordt de populaire Trash Tunes-campagne verder verlengd. De muziek makende vuilnisbakken zullen nog tot het einde van het jaar in het straatbeeld te zien zijn en krijgen nieuwe deuntjes. Deze werden ingespeeld door bezoekers en bewoners op het Bollekesfeest op 21 augustus en zullen te horen zijn op allerlei nieuwe locaties, met de focus op de districten. Vanaf 2017 krijgen scholen, bedrijven en lokale besturen de kans om het verhaal van de Trash Tunes verder te zetten.