Mobiliteit en Verkeer

Update : Staking socialistische en liberale vakbond verstoort dienstverlening

De eerste dag van een vierdaagse staking van de socialistische en liberale vakbond verstoort de dienstverlening van De Lijn. De chauffeurs van de christelijke vakbond en de onderaannemers steunen de actie niet, waardoor er wel bussen en trams zijn uitgereden. 

De directie betreurt de actie tegen de plannen om van De Lijn een slagkrachtiger bedrijf te maken. De vervoermaatschappij probeert de werkwillige chauffeurs in te zetten op een aantal prioritaire assen. Informatie komt zo snel mogelijk online op https://verstoring.delijn.be/.

Antwerpen

In de stad Antwerpen was om 7 uur een derde van de trams en ruim een kwart van de stadsbussen op de baan. Tramlijnen 3, 6, 8, 11 en 15 rijden om het halfuur. Op lijn 10 rijden zeven van de acht trams, dat is zo goed als normaal. Tram 6 rijdt vandaag verder naar Hoboken en bedient dus het traject Hoboken - P+R Luchtbal. Stadsbussen 17 en 21 rijden om het halfuur, 32, 36R en 36L rijden volgens het boekje. 

De Lijnen van bundels 600 en 700 zijn flink verstoord: daar is 40 procent van de eigen chauffeurs aan de slag gegaan. Dit percentage moet nog vermeerderd worden met de chauffeurs van de onderaannemers, die normaal zijn uitgereden. Lijnen 417 en 770 rijden om het halfuur. Bus 640 rijdt om het halfuur tussen Antwerpen en Maria ter Heide, en elk uur tussen Antwerpen en Wuustwezel.

In regio Turnhout verloopt de dienstverlening vrij normaal: 85 procent is aan de slag gegaan.

In het Mechelse is 40 procent van de eigen chauffeurs op de baan, zowel op de stads- als de streeklijnen. Daarbij komen nog de chauffeurs van de onderaannemers. Lijnen 1, 2 en 5 rijden elk halfuur, lijnen 4 en 6 rijden om het uur. Op de lijn 510, 511 en 540 is er elk halfuur een bus in de spits, en elk uur in de daluren.

(foto © Belga)