Nieuws

Tentoonstelling huiselijk geweld om taboe te doorbreken

De Lokale PolitieZone Rupel, preventiedienst Den Oogen Boom, vzw Zijn en verschillende hulpverleningsorganisaties organiseren van 17 september tot 27 november samen een reizende tentoonstelling rond familiaal geweld.

"Op deze manier willen ze het taboe rond familiaal geweld doorbreken en mensen aanzetten sneller professionele hulp te zoeken. De tentoonstelling meert ook aan in het gemeentehuis van Rumst en in het Sociaal Huis. Tot en met 12 oktober kan je daar gaan kijken naar foto's en cartoons rond het thema," licht OCMW-voorzitter en schepen Sociale Zaken Luc Claes toe. In het Sociaal Huis kan je de tentoonstelling bezichtigen van maandag tot en met donderdag van 10 tot 12 en van 13 tot 16 uur, en op vrijdag kan dit van 10 tot 12 uur. In het gemeentehuis kan de tentoonstelling elke voormiddag van 8.30 uur tot 12 uur bezocht worden, alsook maandagavond van 18 tot 20 uur en woensdagnamiddag van 13.30 uur tot 16.45 uur.

De foto's en cartoons die te zien zijn, zijn geselecteerd na een wedstrijd van vzw Zijn. De foto's werden gekozen door een jury onder het voorzitterschap van Lieve Blancquaert en de cartoons werden gekozen door cartoonisten Eva Mouton en Kim Duchateau.

Vorig jaar werd de politie in de Rupelstreek 1 013 keer opgeroepen voor familiaal geweld. Onder dit familiaal geweld vallen naast fysieke agressie ook psychisch, financieel en seksueel geweld. Niet alleen vrouwen, maar ook kinderen, mannen en ouderen zijn in België te vaak slachtoffer van familiaal geweld. Het blijft echter nog een taboe; de stap naar hulpverlening wordt vaak pas gezet als het geweld al een hele tijd aan de gang is. Wanneer er binnen een gezin geweld wordt gepleegd, vinden alle partijen het erg moeilijk om dit ter sprake te brengen.

Iedereen die vragen heeft over familiaal geweld kan tussen 9 en 17 uur terecht op de hulplijn 1712. Daar geven ervaren hulpverleners informatie en advies of verwijzen ze je door naar verdere hulp. Bellen naar 1712 is gratis en discreet, het wordt niet op je telefoonrekening vermeld. Voor wie zijn verhaal liever neerschrijft, is 1712 ook per mail bereikbaar, via de website www.1712.be. Dat kan anoniem. Na 17 uur kan je bellen naar Tele-onthaal, op het nummer 106.

De campagne wordt afgesloten met een huiskamerconcert rond familiaal geweld door Ernst Löw en Deborah Ostrega met de hulp van vzw Zijn, een beweging tegen geweld. Dit concert vindt plaats op maandag 28 november 2016 om 19.30 uur in zaal Atrium, Ridder Berthoutlaan 1, Niel. Inkom is gratis.