Justitie

Tot twee jaar cel voor gesjoemel met verblijfspapieren

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Shawita R. en haar dochter Andjana L. vrijdag veroordeeld tot twee jaar cel en 10.200 euro boete. Ze hadden een systeem op poten gezet om illegale Noord-Afrikanen aan verblijfspapieren te helpen via een wettelijke samenwoonst met iemand die wel al verblijfsrecht had. 

De Noord-Afrikanen werden meestal aan Hongaarse vrouwen gekoppeld die hier verbleven en werkten bij een firma op de Boomsesteenweg in Wilrijk. Het bedrijf is intussen failliet gegaan en de procureur stelde zich de vraag of er wel economische activiteiten waren en of het niet om een fictief bedrijf ging. De 'stelletjes' trokken naar het gemeentehuis, waar ze zich probeerden in te schrijven als wettelijk samenwonenden. Uit het onderzoek bleek duidelijk dat hun aanvragen vals waren. Zo hadden drie beklaagden meerdere pogingen ondernomen bij verschillende gemeentehuizen en met telkens een andere partner. Twee van de beklaagden wisten ook weinig of niets van de persoon met wie ze zogezegd gingen samenwonen. Voorts werden ook vaak dezelfde adressen in onder meer Zoersel, Kalmthout en Oud-Turnhout door meerdere stelletjes opgegeven. Het waren Shawita R. en Andjana L. die de woningen gehuurd hadden. Zij gingen vaak ook mee naar de gemeentehuizen om te bemiddelen. 

Het onderzoek bracht geen geldstromen aan het licht, waardoor de beklaagden enkel vervolgd werden voor hulp aan illegalen en valsheid in openbare geschriften. Shawita R. en Andjana L. bekenden de feiten. Volgens de verdediging wilden ze aanvankelijk slechts een of twee personen helpen, maar toen het nieuws zich verspreidde, was het uit de hand gelopen en werden ze ook onder druk gezet om ermee verder te doen. Samen met Shawita R. en Andjana L. stonden nog 23 andere beklaagden terecht. Het ging onder meer om de Hongaarse vrouwen en de Noord-Afrikaanse mannen die gebruikmaakten van het systeem. Zij kregen celstraffen van zes maanden met uitstel tot twaalf maanden effectief en 600 euro boete. De meesten lieten verstek gaan.