Justitie

Tot veertien jaar cel voor invoer vier ton cannabis en tientallen kilo's cocaïne

Het Antwerpse hof van beroep heeft celstraffen tot veertien jaar en boetes tot 220.000 euro uitgesproken voor twaalf beklaagden die op grote schaal verdovende middelen hadden ingevoerd, waaronder 4.150 kilo cannabis en enkele tientallen kilo's cocaïne.

Bijna alle beklaagden kregen een zwaardere celstraf dan in eerste aanleg. Op 14 maart 2011 waren twee koelcontainers geladen met ananas uit Ghana toegekomen in de Antwerpse haven. De lading werd echter door niemand geclaimd. Pas op 30 mei 2011 kwam een van de beklaagden ze ophalen. De douane voerde eerst nog een controle uit en trof maar liefst 4.150 kilo cannabis aan tussen de beschimmelde ananassen.

Het onderzoek naar die partij bracht een netwerk in beeld, waarvan de leden zich in wisselende samenstelling bezig hielden met de invoer van verdovende middelen. Zo werd op 21 juli 2011 52 kilo cocaïne onderschept in een container met cacaobonen uit Panama. Op 16 november 2011 werd 28,5 kilo cocaïne aangetroffen in een koelcontainer en op 27 december 2011 werd nog eens een partij van 88 kilo in beslag genomen. Er waren voorts ook plannen om 200 kilo cocaïne in te voeren vanuit Jamaïca. In de winkel van een van de beklaagden aan de Oude Steenweg in Antwerpen werd tot slot nog een cannabisplantage aangetroffen met 362 planten.

Naast drugsfeiten werden sommige van de beklaagden ook veroordeeld voor verboden wapenbezit en oplichting. Ze hadden voor duizenden euro's aan spullen besteld, waarvoor ze ongedekte cheques uitschreven of die ze gewoonweg niet betaalden. Van de oorspronkelijk 23 beklaagden waren er twaalf in beroep gegaan. De meesten zullen zich dat nu wellicht beklagen, want ze kregen bijna allemaal een zwaardere straf opgelegd. In eerste aanleg werden celstraffen tot twaalf jaar en boetes tot 66.000 euro uitgesproken. Het hof legde celstraffen tot veertien jaar en boetes tot 220.000 euro op. Er werd ook 363.000 euro aan vermogensvoordelen verbeurd verklaard.

(archieffoto Pixabay)