Gezondheid

Tovertafel voor mensen met dementie

Woonzorgcentrum Den Beuk maakt voortaan tweemaal per jaar gebruik van een zogeheten Tovertafel: een technologisch snufje waarbij interactieve spelletjes worden geprojecteerd om beweging en interactie bij bewoners met dementie te stimuleren.
 

De Tovertafel is eigendom van IMSIR maar wordt tweemaal per jaar uitgeleend aan de woonzorgcentra uit de regio. Het product is een box die je ophangt boven een tafel, en die interactieve lichtprojecties projecteert op een tafel. De spellen die op tafel worden geprojecteerd zijn speciaal ontwikkeld voor ouderen met dementie. Sensoren meten je hand- en armbewegingen, en de spellen – die speciaal voor en met de doelgroep zijn ontwikkeld – reageren hierop. Zo kunnen er op de tafel digitale herfstbladeren neerdwarrelen. Die kunnen de ouderen op een hoop vegen. Daarvoor moeten ze voorover buigen en met hun armen bewegen.

De Tovertafel richt zich op mensen met midden tot zware dementie. Alle spellen zijn gebaseerd op vierjarig wetenschappelijk onderzoek en zijn realistisch; zo kunnen de spelers overgooien met een strandbal, fladderende vlinders vangen, herfstbladeren wegvegen of rijmpjes afmaken. Andere woonzorgcentra die de tafel al gebruiken, merken dat zelfs bewoners die normaal aan tafel passief voor zich uit zitten te kijken, nu actief meespelen. Iedereen doet mee op zijn eigen niveau: sommige bewoners staan op en reiken over tafel, anderen volgen de bal met hun ogen en steken eerst voorzichtig hun hand uit. De Tovertafel stimuleert beweging en sociale interactie, mensen lachen met elkaar.