Nieuws

Twee bezwaren tegen uitbreidingsplannen Antwerpse haven

Bij de Raad van State zijn twee verzoeken tot vernietiging ingediend tegen het voorkeursbesluit 'Extra containercapaciteit' voor de haven van Antwerpen. Dat schrijft transportmagazine Flows woensdag en het Vlaamse Departement Mobiliteit en Openbare Werken bevestigt het nieuws. In afwachting van de uitspraak van de Raad van State wordt gewoon verder gewerkt aan de uitbreidingsplannen.

De bezwaren komen van de vzw Erfgoedgemeenschap Doel & Polder en 'Polder van het Land van Waas', het polderbestuur dat instaat voor waterbeleid en ander beheer in het poldergebied van de gemeenten Beveren, Sint-Gillis-Waas en Zwijndrecht. Ze dienden bij de Raad van State een verzoek tot vernietiging in voor het voorkeursbesluit 'Extra Containercapaciteit Antwerpen (ECA)', dat zijn de plannen van de Vlaamse regering om de havencapaciteit te vergroten door inbreiding van de bestaande dokken en de aanleg van een nieuw getijdendok.

Volgens Filip Boelaert, secretaris-generaal van het Departement Mobiliteit en Openbare werken en voorzitter van het ECA-overleg, kan er ondanks de bezwaren op dit moment verder getekend worden aan de plannen van het voorkeursbesluit. "Omdat het gaat om verzoeken tot vernietiging en niet tot opschorting, kan het project doorgaan in onze werkgroepen tot de Raad van State uitspraak doet."

Wanneer de Raad van State over de zaak beslist, is onduidelijk. Nog tot 2 juni loopt de periode waarin bezwaren ingediend kunnen worden. Die termijn werd verlengd door de coronacrisis. Boelaert benadrukt dat het departement belang hecht aan transparantie en overleg wanneer er problemen zijn met de huidige plannen. Met de indieners van de verzoeken was nog geen overleg, daarvoor wacht het departement op het aflopen van de termijn.

(Bron: Belga)