Justitie

Twee jaar cel gevorderd voor ramkraak op horlogewinkel

Het openbaar ministerie heeft vandaag twee jaar cel gevorderd voor vier Roemenen die in 2019 een ramkraak hadden gepleegd op een horlogewinkel in de Schuttershofstraat in Antwerpen. De beklaagden lieten verstek gaan op hun proces. 

Een Audi A6 met gestolen nummerplaten ramde in de nacht van 6 op 7 oktober 2019 rond 3.30 uur de vitrine van de exclusieve horlogewinkel. Ook een Velostation met deelfietsen moest er aan geloven. De vitrine werd zwaar beschadigd, maar dankzij de beveiliging raakten de daders niet tot in de winkel en moesten ze zonder buit afdruipen. Voor de zaak werd een houten balk aangetroffen, die op de Audi gemonteerd was om de vitrine mee in te beuken. 

Verkenning

Op camerabeelden van de zaak was te zien dat de gangsters op 12 en 13 september 2019 al op verkenning waren geweest. Drie mannen hadden toen aan de rolluiken gevoeld. Ze verplaatsten zich met een Volkswagen Golf met Duitse nummerplaten die door Florin A. gehuurd werd. Hij en zijn broer Alin A. zijn gekend voor zware diefstallen. Ze vertoonden een sterke gelijkenis met de mannen op de camerabeelden. De Volkswagen Golf was ook op de beelden van ANPR-camera's te zien toen hij richting Wuustwezel reed. Hij werd gevolgd door een Audi A6, die dezelfde velgen had als de wagen waarmee de ramkraak gepleegd werd. Hij werd door Ion D. gehuurd. 

Via de camerabeelden en het zendmastonderzoek kwam ook nog Constantin N. in beeld. Hij was samen met Florin A. al eens tegengehouden aan de Zwitserse grens, wat volgens de procureur aantoont dat ze elkaar kennen. De politie heeft de vier Roemenen nog niet kunnen aantreffen. Ze staan internationaal geseind. De horlogewinkel en zijn verzekeraar vorderen in totaal bijna 21.000 euro aan schadevergoedingen. Vonnis op 1 maart.