Nieuws

UAntwerpen roept studenten op om versoepelingen niet te volgen

In een mail van de rector en corona-experten roept de UAntwerpen donderdag haar studenten op om de nieuwe richtlijn van de Nationale Veiligheidsraad niet te volgen.

De universiteit vindt het geen goed idee om vijf nauwe contacten per maand per persoon te hebben, ook omdat het coronavirus zich momenteel breed verspreidt onder jongvolwassenen. Rector Herman Van Goethem legt in de mail uit waarom het geen goed idee is om op het aanbod van de Nationale Veiligheidsraad in te gaan. Hij roept de studenten op de nauwe contacten buiten de thuisomgeving zo beperkt mogelijk te houden.

De oproep wordt mee ondertekend door de professoren Herman Goossens, Pierre Van Damme en Erika Vlieghe, en door prof. Guy Hubens, decaan van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen. In de leslokalen van de universiteit blijft de code oranje gelden, wat inhoudt dat de capaciteit van de aula's tot 20 procent beperkt wordt.

De integrale mail kan u hieronder lezen:

Beste studenten

De universiteit is een leeromgeving van bruisende jonge mensen tussen 18 en ca. 25 jaar oud. We maken ons ten zeerste zorgen over de verspreiding van het Covid-19-virus in jullie groep.

Op dit ogenblik heeft de Veiligheidsraad geopteerd voor nieuwe regels die, wat de studenten betreft, hierop neerkomen: 1° er is enerzijds je thuisomgeving, waar je uiteraard geen afstand bewaart en ook geen mondmasker draagt; 2° voortaan mogen jullie ook, bijvoorbeeld aan de universiteit, een groep van maximaal vijf vormen, telkens voor een maand; dus met medestudenten bij wie je zonder mondmasker en met minder dan 1,5m afstand kan vertoeven.

Ons advies is om nu niet in te gaan op het aanbod van de Veiligheidsraad om op deze wijze zo’n nauwe contacten met elkaar aan te knopen.

Indien je dat toch zou doen, hou die contacten echt zo beperkt mogelijk.

In de leslokalen van onze universiteit geldt code oranje, en dat blijft zo. We bevelen echter ten zeerste aan om ook buiten de leslokalen onderling zoveel mogelijk 1,5m afstand te houden en mondmaskers te dragen wanneer je niet die afstand kan houden.

Stay safe en draag zorg voor elkaar!

Hartelijke groet

Herman Van Goethem, rector

Guy Hubens, decaan Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen

Herman Goossens, Pierre Van Damme & Erika Vlieghe, Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen

(Bron: Belga, UAntwerpen)

(Foto: © Belga)