Onderwijs

UAntwerpen start in code oranje

De UAntwerpen start het academiejaar volgende week in code oranje. Dat heeft vooral gevolgen voor de bezetting in de aula's.

"We willen het aantal studenten op onze campussen tijdelijk maar drastisch beperken, in de hoop zo snel mogelijk te kunnen schakelen naar code geel", zegt Herman Van Goethem, de rector van UAntwerpen.

De capaciteit van de aula's wordt beperkt tot een vijfde. De practica kunnen normaal doorgaan, met voldoende onderlinge afstand en mondmaskers. Met de overschakeling naar code oranje wil de universiteit de circulatie van studenten in Antwerpen substantieel verminderen.

Aan de UAntwerpen studeren zo'n 22.000 studenten, in totaal telt de stad 50.000 studenten hoger onderwijs. "Onze beslissing kan ertoe bijdragen dat het virus zich minder verspreidt en dat het secundair onderwijs niet verder moet inbinden", zegt Van Goethem. "De impact van code oranje is immers groter voor het secundair dan voor het hoger onderwijs."

Hoelang code oranje zal gelden, is door de UAntwerpen nog niet vastgelegd. "Zolang de coronacijfers blijven stijgen, zal er van een terugschakeling naar code geel geen sprake zijn", zegt een woordvoerder.

Ook de universiteiten van Gent en Hasselt hebben besloten het academiejaar te starten in code oranje.

De VUB en KU Leuven starten in code geel. 

(Bron en foto: © Belga)