Nieuws

Stadscampus krijgt duurzame facelift

De Universiteit Antwerpen heeft in het historische stadscentrum verschillende, soms eeuwenouwde gebouwen. Dat doet de energiefactuur aanzienlijk oplopen, maar de unief wil onder meer led-verlichting en warmtekrachtkoppeling-installaties laten plaatsen. Dat moet de factuur 26 procent doen dalen, zo maakt de hogeronderwijsinstelling bekend.

De Stadscampus, een groep gebouwen tussen de Prinsstraat, Venusstraat, Vekestraat en Grote Kauwenberg, omvat zo'n 60.000 vierkante meter aan gebouwen die dienst doen als bib, leslokalen, kantoren, sporthal of atelier. Sommige gebouwen zijn eeuwen oud, zoals het historische Hof van Liere.Maar de gebouwen verbruiken ook heel wat energie, wat de universiteit nu per jaar ongeveer 350.000 euro kost. Maar de universiteit wil verduurzamen en een lagere factuur en schakelt daarom via een 'energieprestatiecontract' de firma Honeywell in. Die zal onder andere intelligent aangestuurde led-verlichting, warmtekrachtkoppelinginstallaties en specifieke thermostaatkoppen plaatsen.

'Het contract garandeert dat onze energiefactuur met 26 procent zal dalen. Het grootste deel van die winst gaat naar de firma voor de maatregelen, maar toch zal de universiteit al meteen 3 procent minder moeten betalen op jaarbasis voor haar energievoorziening', zegt infrastructuurmedewerker Lieven Willems.Concreet zou de energiefactuur jaarlijks met 90.545 euro moeten dalen. De besparingsmaatregelen kosten 79.832 euro per jaar, dus de unief zou zelf zo'n 10.713 euro besparen.De samenwerking kwam er onder begeleiding van het Vlaams Energiebedrijf.