Onderwijs

Uniefs willen beginnen op 1 september

De UGent en KU Leuven willen de kalender van het academiejaar hertekenen. Half februari bespreken beide uniefs hun voorstellen met alle hogescholen en universiteiten en hopen nog voor de zomer tot een akkoord te komen.

In de plannen zou het academiejaar niet langer de derde week van september beginnen, maar wel op 1 september. Het eerste semester, inclusief blok en examens, loopt dan tot de kerstvakantie. Dat betekent dat studenten zonder te studeren de eindejaarsperiode kunnen vieren.

Het tweede semester begint na de kerstvakantie, met examens tot half mei. Studenten die al in de eerste zit slagen, hebben dus al vanaf dan zomervakantie. Wie tweede zit heeft, legt die een maand later af. Met de leerstof vers in het hoofd moet dat de kans op slagen vergroten.

Het grote voordeel van die nieuwe agenda is dat studenten zeker zijn van minstens acht weken vakantie rond kerst en in de zomer. Dat moet hen 'mentale rust' geven. De keerzijde is dat er minder lesweken zijn. Die zouden intensiever worden.