Gezondheid

Vaccinatiecampagne gaat morgen van start

Morgen wordt de vaccinatiecampagne in ons land officieel afgetrapt. Tegen zondag 10 januari moeten in Vlaanderen 6.610 bewoners en personeelsleden van 42 woonzorgcentra hun eerste dosis gekregen hebben. Dat meldt de taskforce Vaccinatie vandaag. 

Vandaag worden de eerste 890 Pfizer/BioNTech-vaccins geleverd aan vier Vlaamse ziekenhuizen. Vanaf woensdag 6 tot en met zondag 10 januari zullen in Vlaanderen 6.610 bewoners en personeelsleden in 42 woonzorgcentra de eerste dosis van het vaccin toegediend krijgen. In januari krijgt ons land wekelijks 87.500 dosissen van het Pfizer/BioNTech-vaccin.  Producent Pfizer heeft aan geneesmiddelenagentschap FAGG beloofd dat aantal in februari op te trekken naar 100.000 per week. De ongebruikte vaccins worden bewaard in een van de veertig hub-ziekenhuizen in ons land (dertien in Vlaanderen), die de vaccins op -80 graden kunnen bewaren. 

Kritiek

Al wekenlang gonst het van de kritiek op de trage uitrol van de vaccinatiecampagne bij ons, maar ook in de rest van Europa. Vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) zegt in een interview in de krant De Standaard dat hij begrijpt dat het publiek de druk hoog houdt. 'Vanaf de tweede week van januari zullen we elke week opschalen', zegt hij. 'In week drie en vier zullen we misschien wel meer dan 90.000 vaccins per week uitdelen. Ik verwacht dat de vaccinaties tegen eind januari op kruissnelheid draaien, en dat in de loop van deze maand alle bewoners van woonzorgcentra een eerste dosis hebben gekregen.'  Meer informatie over de vaccinatiecampagne is te vinden op laatjevaccineren.be.

(foto UAntwerpen)