Gezondheid

Vaccinaties Vlaamse ziekenhuizen uitgesteld omdat Pfizer geen leveringszekerheid biedt

De vaccinaties van personeel van Vlaamse ziekenhuizen worden voorlopig uitgesteld door de overheid. Dat is vernomen van Margot Cloet, topvrouw van Zorgnet-Icuro. Vaccinproducent Pfizer kan geen zekerheid bieden voor het aanleveren van de nodige vaccins in de komende weken, zo liet het Agentschap Zorg en Gezondheid weten. 

De ziekenhuizen zullen de vaccins mogen gebruiken die ze in de diepvries hebben zitten, maar moeten dan wellicht een tweetal weken de vaccinaties uitstellen. 'Hallucinant', zegt Cloet. 'Dit is een onmogelijke situatie voor de ziekenhuizen. Vrijdag kregen we nog bericht over 37.000 vaccins, nu wordt dit uitgesteld. Voor de administraties van de ziekenhuizen is dit niet werkbaar. 

"Dit krijg je niet uitgelegd"

Aan de ziekenhuismedewerkers, die ondertussen een jaar in de vuurlinie staan en ernaar hunkeren om weer op een normale manier te kunnen werken, krijg je dit niet meer uitgelegd.' Cloet zegt te begrijpen dat Pfizer een zeer grote rol speelt, maar 'er zou toch realistisch gecommuniceerd moeten worden en niet op basis van voorspellingen. Kondig zoiets pas aan als je 500 procent zekerheid hebt. De mensen zijn nu zwaar ontgoocheld en teleurgesteld. Hoe krijg je hen nu nog gemotiveerd?'

(foto © Belga)