Mobiliteit en Verkeer

Vakbonden plannen nieuwe staking bij De Lijn

De vakbonden bij de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn hebben een stakingsaanzegging ingediend.

Ze protesteren tegen de privatisering van activiteiten, zoals de belbuscentrale en het leerlingenvervoer, en het afstoten van personeel. Er zijn acties mogelijk vanaf 9 oktober.

"Wij willen waterdichte garanties voor de personeelsleden die de overstap niet willen maken naar een privébedrijf", klinkt het bij de vakbonden. In de beleidsnota van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) stond al dat een deel van het openbaar vervoer geprivatiseerd zou worden. Concreet zijn er al stappen gezet om het zogenaamde vervoer op maat, zoals de belbuscentrale en het leerlingenvervoer, te privatiseren. Daarvoor is een overheidsopdracht uitgeschreven, waarop privébedrijven kunnen intekenen.

"Het probleem is dat de vijftig werknemers van De Lijn die nu bij de belbuscentrale en het leerlingenvervoer werken, verplicht worden over te stappen naar dat privébedrijf", zegt Rita Coeck, sectorverantwoordelijke bij de socialistische vakbond ACOD. "De Lijn zet zich in om de overname te laten gebeuren mits toepassing van cao 32 bis, waardoor werknemers hun rechten behouden. Maar bij een overname hebben onze werknemers totaal geen garantie op werkzekerheid. Een overheidsopdracht wordt trouwens ook voor maximaal acht jaar toegekend. Wat heb je aan hetzelfde loon en dezelfde rechten als je als werknemer volgend jaar op straat kan staan?"

"Als die personeelsleden beslissen om niet in het verhaal mee te stappen, worden ze bovendien als ontslagnemend beschouwd en krijgen ze dus geen ontslagvergoeding", gaat Coeck voort. "En dan moeten ze ook nog eens een verbrekingsvergoeding betalen. Voor ons is dit onaanvaardbaar."

De vakbonden ACOD, ACV en ACLVB hebben daarom donderdag een stakingsaanzegging ingediend bij De Lijn. Ze eisen dat er tegen het paritair comité van 6 oktober een ondubbelzinnige cao met werkzekerheid voor het personeel van De Lijn kan worden voorgelegd. "Wij willen waterdichte garanties voor de personeelsleden die de overstap niet willen maken naar een privébedrijf en verder bij De Lijn willen tewerkgesteld blijven", klinkt het.

Als er geen garanties komen, plannen de vakbonden een stakingsactie op vrijdag 9 oktober.

De Lijn: "Doen er alles aan om overheidsopdracht binnen te halen"

De Lijn benadrukt dat het alles in het werk stelt om de overheidsopdracht rond de Mobiliteitscentrale zelf binnen te halen. "De Lijn doet er alles aan om de overheidsopdracht rond de Mobiliteitscentrale binnen te halen. Op die manier kunnen wij het personeel de nodige garanties bieden", klinkt het bij De Lijn. "We hebben samen met Siemens en In2Com een onafhankelijke dochteronderneming opgericht en ons kandidaat gesteld voor de opdracht rond de Mobiliteitscentrale. We zijn dan ook een van de vijf overgebleven kandidaten", klinkt het bij woordvoerster Karen Van der Sype. "Als we de opdracht binnenhalen, nemen wij de vijftig werknemers over met behoud van rechten. Als het niet lukt, dan streven we naar een correcte toepassing van cao 32 bis, die erin voorziet dat de rechten van de medewerkers gewaarborgd blijven na overname."

(Bron en foto: © Belga)