Mobiliteit en Verkeer

Vanaf maandag 6 nachten hinder op de R2 in de Waaslandhaven

Vanaf volgende week maandag voert het Agentschap Wegen en Verkeer  gedurende zes nachten onderhoudswerken uit aan het wegdek van de R2 in de Waaslandhaven. De werken situeren zich tussen het knooppunt van de R2 met de E34 en het op- en afrittencomplex Waaslandhaven-Noord (nr. 11).

De R2 blijft tijdens de werken – op één nacht na - open in beide richtingen, maar ter hoogte van de werfzone moet het verkeer meestal over één rijstrook passeren. Een aantal op- en afritten wordt ’s nachts afgesloten. Tijdens de nacht van 29 op 30 januari wordt de Beverentunnel richting Nederland afgesloten en volgt het verkeer een omleiding. Overdag is er geen hinder op de R2.  

Het wegdek van de R2 is plaatselijk aan vernieuwing toe. Om te vermijden dat de schade aan het wegdek toeneemt en om de veiligheid en het comfort van de weggebruikers te waarborgen, zijn herstellingen nodig. Tussen het knooppunt van de R2 met de E34 en het op- en afrittencomplex Waaslandhaven-Noord (nr. 11) worden er daarom lokale asfaltherstellingen uitgevoerd.

Om de hinder te beperken worden de werken ’s avonds en ‘s nachts uitgevoerd (20u-6u). Wegen en Verkeer houdt ook zo veel mogelijk rekening met de ploegenwissel van de havenarbeiders ‘s avonds. Zo worden sommige op- en afritten pas na 22u afgesloten en wordt het verkeer op de R2 pas nadien op één rijstrook gezet.
 
De hinder samengevat per nacht: 

 • Nacht van maandag 27 op dinsdag 28 januari
  De werfzone bevindt zich op de R2 tussen het knooppunt met de E34 en het complex Waaslandhaven-Zuid (nr.10) in de richting van Nederland. Het verkeer moet er over één rijstrook passeren. De aansluiting van de E34 (komende van Antwerpen) naar de R2 is afgesloten. Het verkeer naar de R2 wordt omgeleid via het complex Vrasene (nr. 10) of het kan de E34 in Melsele (nr. 9) verlaten en via de Steenlandlaan naar de oprit Waaslandhaven-Zuid richting Nederland rijden. Het complex Waaslandhaven-Zuid blijft grotendeels open, enkel de afrit richting Nederland gaat dicht.
   
 • Nacht van dinsdag 28 op woensdag 29 januari
  De werfzone bevindt zich op de R2 tussen het knooppunt met de E34 en het complex Waaslandhaven-Zuid (nr. 10) in de richting van Nederland. Het verkeer moet er over één rijstrook passeren. De aansluiting van de E34 (komende van Antwerpen) naar de R2 blijft open. De afrit van het complex Waaslandhaven-Zuid wordt afgesloten richting Nederland. Het verkeer voor de afrit rijdt door tot aan het complex Waaslandhaven-Noord (nr. 11) om daar te keren richting Gent en vervolgens de afrit Waaslandhaven-Zuid te nemen.
   
 • Nacht van woensdag 29 op donderdag 30 januari
  Tijdens deze nacht wordt de Beverentunnel volledig afgesloten richting Nederland (vanaf 20u). De R2 richting Nederland is daardoor dicht tussen de complexen Waaslandhaven-Zuid (nr. 10) en Waaslandhaven-Noord (nr. 11). Het verkeer richting Nederland wordt net als tijdens de periodieke tunnelsluitingen omgeleid via de sluis van Kallo. De oprit van het complex Waaslandhaven-Zuid en de afrit van het complex Waaslandhaven-Noord richting Nederland zijn afgesloten.
   
 • Nacht van donderdag 30 op vrijdag 31 januari
  De werfzone bevindt zich op de R2 ter hoogte van het complex Waaslandhaven-Zuid (nr. 10) in de richting van Gent. Op de R2 wordt één rijstrook ingenomen. Het complex Waaslandhaven-Zuid wordt gedeeltelijk afgesloten: de oprit en de afrit richting Gent gaan dicht. Het verkeer voor de afrit verlaat de R2 al eerder aan het complex Waaslandhaven-Noord en volgt een omleiding via de Ploegweg en Steenlandlaan. Het verkeer voor de oprit wordt via de Steenlandlaan omgeleid naar het complex Melsele (nr. 9) van de E34.
   
 • Nacht van vrijdag 31 januari op zaterdag 1 februari
  De werfzone bevindt zich op de R2 ter hoogte van de aansluiting met de E34 in de richting van Gent. Het verkeer moet er over één rijstrook passeren. De aansluiting van de R2 naar de E34 richting Gent is afgesloten. Het verkeer moet de E34 richting Antwerpen nemen en vervolgens aan het complex Melsele (nr. 9) keren richting Gent.
   
 • Nacht van maandag 3 op dinsdag 4 februari
  De werfzone bevindt zich op de R2 tussen het complex Waaslandhaven-Zuid (nr. 10) en het knooppunt met de E34 in de richting van Gent. Het verkeer moet er over één rijstrook passeren. Komende van de R2 wordt de aansluiting met de E34 naar Antwerpen afgesloten. Het verkeer neemt de E34 richting Gent en kan aan het complex Vrasene (nr. 10) keren richting Antwerpen. Komende van de E34 (Gent) wordt de aansluiting naar de R2 richting Nederland afgesloten. Het verkeer moet doorrijden tot aan het complex Melsele (nr. 9) en vervolgens keren.

 (bericht : Agentschap Wegen en Verkeer - foto Google Street View)