Nieuws

Vanaf maart streek- en biomarkt in Kalmthout

Vanaf maart wordt een nagelnieuw concept gelanceerd in Kalmthout: de maandelijkse streek- en biomarkt, die plaatsvindt van maart tot en met oktober, met uitzondering van juni. De markt vindt elke eerste zondag van de maand plaats op het pleintje aan de Bib, telkens van 8 tot 12 uur. Bezoekers kunnen er terecht voor unieke proeverijen en ambachtelijke streekproducten. 

“Bedoeling is dat bezoekers verse groenten of fruit kunnen kopen en leuke hebbedingetjes scoren. Uiteraard kan je ook gewoon gezellig rondstruinen of rondneuzen bij de verschillende eetkraampjes”, vertelt organisator Stanny Haest. “Momenteel hebben we al 11 standhouders die zich engageren voor deze markt. Dat zijn niet per se professionals: ook Kalmthoutenaren die bijvoorbeeld confituur hebben gemaakt en nog enkele potjes over hebben, kunnen me contacteren voor een standplaats.”

Dat ook particulieren een plaats krijgen op de markt, juicht marktleider René van den Buijs toe. “We willen mensen uit de buurt samen krijgen en hen dit samen laten beleven. Het plein is perfect om een ontmoetingsplaats te creëren voor Kalmthoutenaren. Daarom leggen we ook zo de nadruk op lokale producten.”

Naast de traditionele marktkramers en particulieren kunnen ook de winkeliers van Kalmthout hun producten aan de man brengen. “Daarmee geven we de lokale detailhandel een duwtje in de rug. Zo promoten we tegelijk om in eigen gemeente producten te kopen”, zegt burgemeester Lukas Jacobs. Uitbaatster Sofie De Bakker van biovoedingswinkel De Graanhalm is alvast van de partij: “De markt bestaat volledig uit biologische, artisanale of ambachtelijke streekproducten. Dat past perfect binnen de visie van onze eigen winkel, dus wij hebben alvast een stand gereserveerd.”

Wie zelf producten wil verkopen, kan zich overigens nog steeds aanmelden. Of je nu ambachtelijke meubels, een smakelijke bio-hap of artisanale zeep verkoopt: Kalmthout is op zoek naar lokale standhouders die hun expertise én enthousiasme graag delen met marktbezoekers.

(Bron en foto : Gemeente Kalmthout)