Mobiliteit en Verkeer

Veel hinder door werkonderbrekingen bij De Lijn

Bij De Lijn is er vandaag in heel Vlaanderen hinder door vakbondsacties. Omstreeks 6.15 uur bleek al dat de oproep van de bonden goed werd opgevolgd. Ongeveer de helft van de bussen en trams rijdt niet.In Antwerpen is het aanbod nog beperkter. Daar rijdt amper een kwart van de trams en bussen. 

De woordvoerder van De Lijn preciseert dat het niet om een typische staking gaat, maar om werkonderbrekingen. De openbaarvervoermaatschappij rijdt in de kerstvakantie sowieso volgens een aangepaste dienstregeling. De Lijn vindt het zeer zuur dat de reizigers weer de dupe zijn, maar zegt dat er nog overleg is met de vakbonden. Hoelang de acties zullen duren, weet de directie niet. 

De bonden staken om problemen bij de technische dienst aan te kaarten en hogere lonen te eisen. Directeur-generaal Roger Kesteloot reageerde eerder dat de bonden 'van kwade wil' zijn en 'destructief gedrag' vertonen. De Lijn heeft al heel wat inspanningen gedaan voor de technische dienst, luidde het ook.

UPDATE 9u15

Op dit moment geven nog steeds verschillende chauffeurs van De Lijn gehoor aan de stakingsoproep. Al rijden er ondertussen meer bussen en trams dan vanochtend vroeg.

  • In de stad Antwerpen rijdt een derde van alle bussen en trams. Bij het streekvervoer Antwerpen rijdt 3 op 4 bussen.
  • In Oost-Vlaanderen rijdt 70% van alle bussen en trams van het stadsvervoer. Bij het streekvervoer rijdt 50%.
  • In West-Vlaanderen rijdt 80% van alle bussen en trams. Ook de Kusttram rijdt zeer frequent, al vallen er hier en daar grote gaten in de dienstverlening.
  • Ook in Vlaams-Brabant rijden er ondertussen meer bussen. Ongeveer 65% van alle voertuigen rijdt.
  • In Limburg rijdt 50% van alle chauffeurs. Dat is een status quo ten opzichte van vanochtend.