Nieuws

Vernieuwde Antwerpse Scheldekaaien dit jaar mooiste publieke ruimte

De herinrichting van de Scheldekaaien in Antwerpen is vandaag in de bloemetjes gezet met de Prijs Publieke Ruimte. De Antwerpse schepen van Stadsontwikkeling, Annick De Ridder (N-VA), en de gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg, Chris Danckaerts, mochten de onderscheiding digitaal in ontvangst nemen.

Elk jaar reikt het Infopunt Publieke Ruimte de prijs uit als erkenning 'voor goed opdrachtgeverschap en voor een kwaliteitsvol ontwerp en vakkundige uitvoering' aan de beste openbare ruimte van Vlaanderen en Brussel. Dit jaar ging de prijs - die wegens de coronapandemie tijdens een onlinecongres werd uitgereikt - naar de herinrichting van de Scheldekaaien in de Antwerpse wijken Sint-Andries en Zuid. 'De stad Antwerpen en De Vlaamse Waterweg hebben de noodzakelijke werken van het Sigmaplan - om de stad te beschermen tegen overstromingen - aangegrepen om de stad opnieuw bij de Schelde te brengen', zegt juryvoorzitter Jan Vilain. 'Vroeger waren de kaaien een parking waar mensen van buiten Antwerpen hun auto achterlieten om de stad in te trekken. Vandaag komen stadsbewoners naar hier om uit te waaien, de voeten in het water te steken, afscheid te nemen van een dierbare of van de zonsondergang te genieten', luidt het voorts.

'De Scheldekaaien zijn een bestemming op zich geworden waar voetgangers een openruimtegevoel krijgen dat zelden zo dicht bij een stadscentrum te vinden is. Tijdens de coronalockdown is overduidelijk gebleken dat steden nood hebben aan zulke plekken.'

(afbeelding website Lydia Peeters)