Nieuws

Vic Mees van café Kiebooms veroordeeld voor geluidsoverlast

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Vic Mees, uitbater van het intussen failliete muziekcafé Kiebooms, veroordeeld voor geluidsoverlast. Hij moet een boete van 9.000 euro betalen, waarvan 900 euro effectief is en de rest met uitstel.

Café Kiebooms opende in 2010. Met zijn authentieke interieur uit de jaren vijftig en zijn jazz- en kleinkunstoptredens bracht het muziekcafé opnieuw wat sfeer naar het De Coninckplein in Antwerpen. Heikel punt bleef echter de geluidsoverlast, waarvoor Mees in 2013 al veroordeeld werd. Na klachten van een buur werd bij vier controles in het voorjaar van 2015 en 2016 opnieuw een overschrijding van het toegestane aantal decibels opgemeten. Bij de laatste tussenkomst van de politie werd zelfs de saxofoon van een muzikant in beslag genomen.

In maart van dit jaar legde de stad Antwerpen Mees ook een muziekverbod op. Die maatregel werd in juli hervormd na beroep, maar het kwaad was toen al geschied. Mees kon door alle perikelen zijn schulden niet meer afbetalen en besliste om de boeken neer te leggen. Vorige maand moest hij zich alsnog voor de rechtbank komen verantwoorden voor de geluidsoverlast die tijdens de vier controles werd vastgesteld. Mees vroeg de vrijspraak en zei dat hij de geluidsnorm nooit met opzet had overschreden. De rechtbank verwees in het vonnis echter naar zijn eerdere veroordeling en het feit dat de stad hem duidelijke richtlijnen had gegeven over het maximale geluidsniveau, waar hij zich niet aan gehouden had. Hij kreeg bijgevolg een boete van 9.000 euro opgelegd, maar slechts 900 euro daarvan is effectief.