Justitie

Vier jaar cel voor IS-vrouw die in vluchtelingenkamp Al-Hol zit

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Sabah H. veroordeeld tot vier jaar cel voor haar deelname aan de activiteiten van Islamitische Staat (IS). Haar onmiddellijke aanhouding werd bevolen. 

De vrouw bevindt zich momenteel in het vluchtelingenkamp Al-Hol. Sabah H. had via haar advocaat verzet aangetekend tegen haar veroordeling bij verstek in het dossier rond 'Way of Life', een salafistische beweging die de mosterd ging halen bij Sharia4Belgium. Ze kreeg daar in 2017 vijf jaar cel voor. 

De vrouw was in november 2014 samen met haar echtgenoot Mohamed B. vertrokken naar Syrië, waar ze zich aansloten bij IS. Haar man nam deel aan de gewapende strijd en maakte een propagandavideo voor IS, waarin ook een van hun drie kinderen te zien was. Hij sneuvelde later bij een luchtaanval. Sabah H. wilde niet hertrouwen en verhuisde van het ene vrouwenhuis naar het andere. Na de val van het kalifaat belandde ze met haar kinderen in Al-Hol. De federale procureur had vorige maand de bevestiging van het verstekvonnis gevorderd. 

Haar advocaat had geen betwisting over de feiten gevoerd. Wel had hij de rechtbank meegegeven dat ze een volstrekt normaal leven had geleid tot ze Mohamed B. leerde kennen. Hij had haar gebrainwasht en onder zijn invloed had ze zich afgesloten van de maatschappij. Sabah H. beseft volgens hem maar al te goed dat haar vertrek naar Syrië een foute beslissing was. De vrouw spande eerder al samen met andere IS-vrouwen een gerechtelijke procedure aan om samen met hun kinderen gerepatrieerd te kunnen worden, maar ving bot bij het Brusselse hof van beroep. Datzelfde hof heeft haar vorig jaar ook de Belgische nationaliteit ontnomen, een beslissing waartegen ze ook verzet heeft aangetekend.